Un home es vacuna contra la Covid a la ciutat eslovaca de Zilina (Reuters/Radovan Stoklasa)
Un home es vacuna contra la Covid a la ciutat eslovaca de Zilina (Reuters/Radovan Stoklasa)

Confinament de dues setmanes a Eslovàquia, el país del món amb la incidència més alta

Eslovàquia tanca 15 dies els serveis no essencials davant l'augment de casos de Covid

Actualitzat

Eslovàquia torna al confinament. El govern de Bratislava ha decretat un tancament general de dues setmanes per a tot el país i tota la població amb l'objectiu de frenar el creixement de contagis de Covid-19.

El confinament començarà la mitjanit de dimecres a dijous. Hauran de tancar bars, restaurants i locals d'oci i només podran obrir comerços i serveis de primera necessitat. A més, a partir de les vuit del vespre hi haurà toc de queda a tot el país.

Les escoles no estaran afectades per la mesura, tot i que el govern no descarta un tancament si es manté la tendència de contagis.

Finalment, doncs, el tancament decidit és menys sever que el que aconsellava el consell d'experts que assessora l'executiu, que proposava un confinament de tres setmanes que inclogués el sector escolar, amb l'excepció de les llars d'infants.

El primer ministre eslovac, el conservador Eduard Heger, ha dit en roda de premsa que d'aquí a deu dies s'avaluarà la situació. En cas que el context millori, el govern apunta que els primers a beneficiar-se'n seran les persones vacunades o que hagin passat la malaltia:

"La defensa de la vida i de les persones és el que ha determinat aquesta decisió."

Un carrer de Bratislava, completament buit, durant el confinament del març de 2020
Un carrer de Bratislava, completament buit, durant el confinament del març de 2020 (Europa Press/Michal Burza)

El país amb la incidència més alta

Actualment, Eslovàquia té la incidència de contagi de coronavirus més alta del món, amb una taxa acumulada en els últims set dies de 1.296 casos per 100.000 habitants.

Als hospitals del país hi ha, a hores d'ara, 3.200 persones ingressades, una xifra que el ministre de Sanitat, Vladímir Lengvarski, ha qualificat de "crítica" per a la capacitat hospitalària estatal. Entre els hospitalitzats, dels quals 557 es troben en estat greu, el 83% són persones no vacunades.

Amb un 45,7% dels 5,4 milions d'habitants immunitzats, Eslovàquia té una de les taxes de vacunació més baixes de la Unió Europea.

A partir de dilluns que ve, a les empreses, totes les persones no vacunades o que hagin superat la malaltia tindran l'obligació de fer-se un test.

Actualment, Europa concentra dos terços dels casos globals de coronavirus i l'OMS alerta que, fins a la primavera, més de 700.000 persones podrien morir al continent.

Aquest dimecres, el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC) ha advertit d'un "risc molt alt" de la situació de la Covid i ha aconsellat administrar una dosi de reforç de la vacuna a tots els adults, prioritzant les persones de més de 40 anys.

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus
Anar al contingut