L'ECDC també recomana mantenir mesures de prevenció com l'ús de la mascareta

La Comissió Europea demana posar la tercera dosi als adults prioritzant els de més de 40 anys

Ho fa a partir de l'últim informe de l'ECDC, que també demana impulsar la vacunació de les persones que encara no han rebut cap dosi

Redacció Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

La Comissió Europea demanarà una tercera dosi de vacuna per a tots els adults, amb prioritat per als més grans de 40 anys. Brussel·les assegura que cal una dosi de reforç per augmentar la protecció contra els contagis i reduir la transmissió de la pandèmia, que torna a créixer.

Segueix d'aquesta manera el criteri del Centre Europeu per la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC), que aquest dimecres ha publicat un nou informe d'avaluació del risc pandèmic fins al 31 de gener, que afirma que encara "hi ha massa gent en risc".

Els models predictius de l'ECDC auguren un augment d'hospitalitzacions i de morts aquest desembre i gener entre les poblacions menys vacunades.

A partir d'aquestes estimacions de l'ECDC, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha defensat a les xarxes socials que "cal intensificar la vacunació per controlar la pandèmia".


Von der Leyen, a més, demana que es mantinguin mesures de prevenció com la distància de seguretat i l'ús de la mascareta.

L'ECDC també demana als països de la UE i de l'espai econòmic europeu impulsar la vacunació entre les persones que encara no estan vacunades, perquè el nivell actual de vacunació és insuficient per evitar un augment de casos i d'hospitalitzacions. També vol que es mantinguin les mesures de prevenció.

"Hem d'enfocar-nos urgentment a tancar la bretxa d'immunitat, oferir dosis de reforç a tots els adults i reintroduir mesures no farmacèutiques."


La directora de l'ECDC, Andrea Ammon, ha fer una crida a aplicar urgentment mesures de salut pública i augmentar les taxes de vacunació a tots els països de la Unió.

Ha dit que la tercera dosi augmentarà la protecció contra les infeccions causades per la disminució de la immunitat i podria "reduir potencialment la transmissió a la població i evitar hospitalitzacions i morts addicionals".

Andrea Ammon, directora de l'ECDC (ACN / Parlament Europeu)

En les anteriors recomanacions, al setembre, l'ECDC deia que no hi havia necessitat urgent d'administrar dosis de reforç a la població general, però sí a les persones amb el sistema immunitari debilitat i les persones grans.

Ara mateix, menys d'un 70% de la població de la UE està immunitzada, i això deixa massa marge perquè el virus es propagui durant l'hivern.

El risc de cada país és proporcional a la seva taxa de vacunació. Ammon assegura que les vacunes són segures i que mentre no hi hagi taxes més altes de vacunats, les mesures de prevenció hauran de continuar formant part de la rutina.


Recuperar restriccions

L'ECDC és partidari de reimposar algunes restriccions de forma "immediata per controlar la transmissió" de la pandèmia, fins i tot en els països amb un bon nivell de vacunació.

Entre les mesures que proposa, que són recomanacions que els estats no tenen obligació de complir, hi ha el teletreball, la reducció de les aglomeracions al transport públic i les limitacions d'aforament en esdeveniments socials.

Recomana, també, reduir els contactes socials per Nadal i Cap d'Any.


Reforç a partir dels 60, d'aquí "pocs dies"

A Catalunya, l'administració de la dosi de reforç a les persones d'entre 60 i 69 anys començarà d'aquí a "pocs dies", quan el Ministeri de Sanitat publiqui el document a la web, segons ha dit la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas.

Carmen Cabezas, secretària de Salut Pública (ACN / Eli Don)

Vacunar els més grans de 40 anys trigarà més, perquè les persones de 70 anys o més són un milió, i que tinguin entre 60 i 69 anys n'hi ha unes 800.000 més, ha explicat Cabezas.

"A mesura que puguem, obrirem, però per ara tenim molta feina amb les franges que ja tenim obertes", ha admès.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19 Vacunes
Anar al contingut