La UB dobla els estudiants de fora de Catalunya que aprenen català: "Vull integrar-me"

S'ha passat de 264 matriculats el curs passat a 604 aquest any

La Universitat de Barcelona ha posat en marxa el Pla d'acollida de llengua i cultura catalana, el primer d'aquestes característiques del sistema universitari català. Un programa que té com a objectiu fer arribar el català als estudiants que venen de fora de Catalunya. Entre les accions, un dels recursos que s'ofereix és un curs subvencionat de 30 hores del nivell inicial que es pot fer online, abans d'arribar a Catalunya, i també presencial dues vegades per setmana.

La iniciativa ja es va començar a dur a terme el curs passat amb 264 estudiants inscrits. Enguany, la xifra s'ha duplicat i s'ha arribat a les 604 matrícules. Es tracta gairebé d'una tercera part dels 1.565 alumnes arribats a la universitat mitjançant un acord de mobilitat. La gran majoria, 472, són internacionals -sobretot d'Alemanya i Itàlia-, mentre que els 132 restants són de la resta de l'Estat. Molts estudiants s'hi acullen per seguir millor la formació a Catalunya, però també per a una millor integració cultural i social.

"Si visc a Barcelona, el català és indispensable per parlar, per anar al supermercat, per fer amics", Javier Sánchez, ve de Madrid i estudia el doctorat en Química Farmacèutica

"He decidit fer el curs per integrar-me més als catalans i la seva cultura. Ara estic al nivell inicial, però m'agradaria arribar al C1", Fabiane Pianowski, ve del Brasil i estudia el doctorat en Poesia Visual i Activisme Gràfic

El Javier i la Fabiane són estudiants del nivell inicial del pla d'acollida, però n'hi ha d'altres que -gràcies al fet d'haver arribat a aquesta formació-, han seguit amb els següents cursos. Asseguren que ho fan per perfeccionar la llengua i tenir un idioma més, però també perquè això els ha permès conèixer autors i artistes catalans a través de la música i els llibres que potser no haurien conegut mai.

Les places s'han ampliat degut a la bona resposta de la iniciativa i s'espera que ho segueixin fent l'any que ve (CCMA)

"El curs em va estimular a buscar pel·lícules i lectures d'autors catalans, i això és important per mi perquè jo estudio educació", Lucas Oliveira, ve del Brasil, estudia Educació i fa 4 mesos que estudia català

"Amb el català he descobert Txarango, que fa una música molt feliç i que m'agrada moltíssim. Llegeixo les lletres i les entenc, escoltar-les encara em costa", Benedikt Seifried, ve d'Alemanya, estudia Dret i Criminologia i fa mig any que estudia català

El vicerector de Relacions Institucionals, Comunicació i Política Lingüística de la UB, Jordi Matas, destaca la importància del pla com un element clau per a la integració cultural d'aquests estudiants perquè "sàpiguen en quina ciutat han aterrat, en quina universitat i en quin país".

Una acollida que és clau en tot el sistema universitari català, però especialment a la UB, tenint en compte que "és la que rep més estudiants de fora de Catalunya". Matas també assenyala que les xifres demostren l'èxit del pla i l'interès que desperta en l'alumnat, però que "encara queda molta feina per fer i que és una feina i una responsabilitat d'aquesta i de totes les universitats". Mentrestant, per a aquest curs ja s'han ampliat les places i s'espera que se segueixin ampliant més de cara a l'any que ve.

 

Altres activitats per fomentar la llengua

El pla d'acollida també incorpora activitats culturals i d'intercanvi. En són un exemple els CATclub, unes trobades setmanals en què es fan activitats i visites per fomentar el català amb estudiants locals voluntaris i tècnics lingüístics. Enguany s'hi han inscrit 238 estudiants, que han visitat –entre altres- el Museu d'Història de Catalunya, el Pavelló de la República, el Parlament o els barris del Gòtic i Gràcia.

Una altra iniciativa és la Borsa d'Intercanvi Lingüístic, amb la qual es fan parelles de converses en què participen un estudiant de mobilitat i un de catalanoparlant. Una activitat que la universitat recomana com "un exercici d'aprenentatge no formal i entre iguals, per potenciar l'intercanvi de llengües, però també coneixement i cultura". Aquest any s'hi han inscrit 339 estudiants.  

ARXIVAT A:
UniversitatCatalà
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut