La primera imatge de Mart difosa per la sonda Perseverance (@NASAPersevere)
La primera imatge de Mart difosa per la sonda Perseverance (@NASAPersevere)

El Perseverance ja és a Mart després de 7 mesos de viatge i superar els "7 minuts de terror"

La sonda espacial ha arribat a la superfície del planeta vermell, on buscarà indicis de vida microbiana

Actualitzat

El vehicle espacial Perseverance ja és a Mart. Després de gairebé set mesos de viatge i haver recorregut més de 470 milions de quilòmetres des que es va enlairar de la Terra, quan faltaven cinc minuts per a les deu de la nit, hora catalana, ha arribat al cràter Jezero del planeta vermell.

 

 

La sonda Perseverance va sortir de la Terra al juliol per buscar rastres de vida passada que pogués haver prosperat en l'ambient humit que hi havia al planeta fa milers de milions d'anys.

El Perseverance, un vehicle de sis rodes, prop de tres metres de llarg i 1.025 quilos, no només buscarà senyals de vida microbiana, sinó que també recollirà mostres de roques i sediments i analitzarà la geologia i el clima del planeta vermell.

La nau porta dos micròfons, que per primera vegada captaran el so de Mart. També duu incorporat un helicòpter de quatre potes i menys de dos quilos de pes, l'Ingenuity Mars, que intentarà fer el primer vol controlat i amb motor en un altre planeta.

 

La recreació de l'aterratge del Perseverance a Mart
La recreació de l'aterratge del Perseverance a Mart (EFE / NASA)

 

Pocs minuts després de l'arribada al planeta vermell, la sonda ha enviat les primeres imatges del que ha qualificat com "la meva llar per sempre".

 

 

 

Es tracta del cinquè "totterreny" de la NASA que arriba al planeta Mart, després del Pathfinder (1996), l'Spirit (2004), l'Opportunity (2004) i el Curiosity (2012). A hores d'ara, el Curiosity encara és al planeta vermell, però no es trobarà amb el Perseverance.

 

Recreació de l'entrada del Perseverance a l'atmosfera de Mart
Recreació de l'entrada del Perseverance a l'atmosfera de Mart (EFE / NASA)

 

La nau supera amb èxit els "set minuts de terror"

Quan faltaven disset minuts per l'hora prevista de l'aterratge, la part de la nau espacial on hi havia el Perseverance s'ha separat de la càpsula d'entrada. Quan a Catalunya eren les 21.48, han començat els anomenats "set minuts de terror": l'estona més delicada, en què la nau s'havia d'espavilar tota sola, seguint la programació que se li va introduir.

Quan ha entrat a l'atmosfera de Mart, la sonda anava a una velocitat de 19.500 km/h a una zona amb temperatures de fins a 1.300ºC. Tres minuts abans de tocar el planeta vermell, el Perseverance ha desplegat el paracaigudes i, 20 segons després, la càpsula d'entrada s'ha desprès de l'escut tèrmic.

Això li ha permès utilitzar un radar per determinar la distància amb el terra i utilitzar la tecnologia de navegació per trobar un lloc segur on aterrar. Tot just un minut abans de tocar la superfície de Mart, s'ha deslliurat de la meitat del darrere de la càpsula i ha activat els retrocoets per reduir la velocitat.

 

Alegria a la NASA per l'èxit de la missió Perseverance
Alegria a la NASA per l'èxit de la missió Perseverance (EFE / NASA)

 

Mart, més concorregut que mai

Aquest mes de febrer hi ha gairebé tantes missions amb èxit a Mart com en tota la dècada anterior, quan n'hi van arribar cinc. Aprofitant les condicions favorables de les òrbites de la Terra i de Mart, els Emirats Àrabs, la Xina i els Estats Units hi han fet arribar diverses naus.


La tecnologia a bord del Perseverance

No tota la tecnologia és d'última generació. Com que el retard en les comunicacions no permet a la NASA controlar el Perseverance des de la Terra, el gruix de les operacions les ha de fer sobre el terreny marcià el cervell de l'aparell. L'Albert Cuesta ens explica els processadors, xips, càmeres i generadors que componen el vehicle Perseverance.

ARXIVAT A:
NASACiència
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut