S'ha enlairat de cap Canaveral el coet Atlas V amb destinació a Mart
S'ha enlairat de cap Canaveral el coet Atlas V amb destinació a Mart

La NASA continua buscant indicis de vida a Mart i enlaira el robot Perseverance

Comença la tercera missió que s'enlaira cap al planeta vermell en menys d'un mes, després de les de la Xina i els Emirats Àrabs

Actualitzat

Aquest migdia s'ha enlairat de cap Canaveral amb destinació a Mart un rover, conegut com el Perseverance, el vehicle d'exploració espacial més avançat que ha fet mai la NASA i que buscarà vida microbiana al planeta vermell. Abans no hi arribi, haurà de recórrer 500 milions de quilòmetres.

A les 13.50, hora catalana, des de la plataforma de llançament 41 del Centre Espacial Kennedy, després del compte enrere i un petit tremolor al centre de control de Pasadena, Califòrnia, el coet Atlas V s'ha enlairat i ha posat rumb a Mart, on s'espera que arribi el mes de febrer vinent.

La seva missió serà buscar indicis fòssils de vida microbiana i recollir mostres del planeta vermell perquè puguin ser enviades i analitzades a la Terra.

Amb el llançament d'avui, ha començat la tercera missió que s'enlaira cap al planeta vermell en menys d'un mes, després de les de la Xina i els Emirats Àrabs, aprofitant una alineació de Mart amb la Terra que li dona més proximitat i que es produeix cada 26 mesos. Haver endarrerit el llançament hauria costat uns 500 milions de dòlars.

Una rèplica del rover que explorarà Mart el febrer de 2021
Una rèplica del rover que explorarà Mart el febrer de 2021 (Joe Skipper / Reuters)

Com és el Perseverance?

El Perseverance té la mida d'un cotxe, pesa mil quilos i es preveu que arribi a Mart d'aqui set mesos. Aterrarà en un cràter que fa 3.500 milions d'anys era un llac i on els investigadors creuen que hi pot haver indicis d'un passat de vida microbiana.

Dotat de més de 20 càmeres, dos làsers i un aparell de raigs X per escrutar-ho tot ben a fons, el Perseverance també porta una estació meteorològica de firma espanyola. Un projecte coordinat pel Centre d'Astrobiologia i en què ha participat la Universitat Politècnica de Catalunya.

 

Al ventre, hi du també un dron. L'han batejat amb el nom d'Ingenuity i serà el primer helicòpter que volarà en un altre planeta. Tot plegat ha de servir per aplanar el camí per a un futur vol tripulat a Mart.

ARXIVAT A:
Ciència
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut