Vacunació a la Universitat Rovira i Virgili, aquest setembre (ACN/Ariadna Escoda)

La sisena onada de covid, en gràfics: l'impacte de la vacunació

Amb un nombre de contagis similar al de fa un any, la xifra de morts per la pandèmia és 13 vegades inferior

Juli Rodés AlmerActualitzat

La propagació de la pandèmia de covid-19 és clara a Catalunya, on durant el mes de novembre els contagis s'han multiplicat per cinc.

Així, entre el 22 i el 28 de novembre s'han notificat 11.925 casos, que són una mitjana de més de 1.700 contagis diaris.

L'última setmana d'octubre, en canvi, Salut va notificar-ne 2.345, menys d'una cinquena part, que són una mitjana de 335 contagis diaris.

 

Per trobar una setmana en què es freguessin els 12.000 casos cal recular més de tres mesos, fins a mitjan agost, quan se'n van notificar 11.503. Llavors, però, la cinquena onada anava clarament a la baixa.

En total, des de l'inici de la pandèmia, a Catalunya s'han detectat 1.046.226 casos de covid-19, que vol dir que s'ha contagiat del coronavirus més del 13% de la població.

L'augment de contagis es nota als hospitals, que ja freguen els 700 pacients covid, una xifra que no s'hi veia des del 15 de setembre, fa dos mesos i mig, i que s'ha doblat en tres setmanes.  

També a les UCI, que si l'1 de novembre tenien 85 malalts de covid crítics, l'1 de desembre en tenen 148.

 

Les unitats de cures intensives, de fet, estan retornant a la situació de fa dos mesos: l'1 d'octubre atenien 130 crítics per coronavirus.

Amb tot, la pressió hospitalària actual és molt inferior a la registrada en onades anteriors quan hi ha hagut un nombre similar de contagis.

També ha baixat el nombre de defuncions, tot i que durant el mes de novembre les morts per covid s'han multiplicat per tres.

 

La setmana del 22 al 28 de novembre es van notificar 32 morts a causa de la covid-19, més de quatre diàries.

Entre el 25 i el 31 d'octubre, en canvi, n'hi van haver 11, menys de dues diàries, de mitjana.

 

A Catalunya, la pandèmia de covid-19 ha causat la mort de 24.140 persones.


L'impacte de la vacunació

La diferència entre els contagis que es detecten i l'impacte que acaben tenint en els hospitals i en les defuncions posa de relleu el paper de la vacunació en la contenció de l'epidèmia.

Es veu de manera molt clara si es comparen les dades actuals amb les dades de fa un any, quan faltava un mes perquè s'administrés la primera vacuna.

Així, entre el 22 i el 28 de novembre, en què s'han notificat 11.925 casos, s'ha tancat amb 143 pacients covid crítics a les UCI i 32 morts.

 

Entre el 15 i el 21 de novembre de 2020, en canvi, es van notificar dos-cents contagis menys, 11.737 casos, però hi havia 514 crítics i van morir 419 persones.

Ara fa un any, doncs, un nombre de contagis similar a l'actual suposava més del triple de pacients a les UCI i multiplicava per tretze les defuncions per covid.

I els gairebé 700 malalts de covid hospitalitzats d'ara eren, llavors, més de 2.000, més del triple.


3 de cada 4 catalans, amb la pauta completa

A Catalunya ja hi ha gairebé sis milions de persones que tenen la pauta completa de vacunació, i 650.685 persones ja han rebut la dosi de reforç.

 

Els 5.959.581 de persones amb la pauta completa són el 75,1% de la població (3 de cada 4 persones) i el 84,2% de la població de 12 anys o més, que és la que fins ara pot vacunar-se (més de 8 persones de cada 10).


Alça moderada dels indicadors

Pel que fa al risc de rebrot (EPG) i la velocitat de propagació, també reflecteixen, de manera desigual, la sisena onada pandèmica.

La velocitat de propagació, que indica augment de contagis quan supera l'1, va passar aquest llindar el 20 d'octubre. Al cap de gairebé un mes i mig, però, ha baixat respecte al pic de l'Rt d'1,56 assolida a mitjan novembre i fa tres dies que està estabilitzada en 1,35.

 

Això vol dir que cada cent persones amb covid en contagien 135 més, de mitjana.

El risc de rebrot, en canvi, ha anat pujant i fa deu dies que és molt alt.

L'últim EPG notificat per Salut és de 341 punts; fa un mes, en canvi, estava tot just per sobre dels 50, considerat un risc moderat.

 

També manté un ritme de creixement constant la positivitat, el percentatge de casos positius detectats, que ja és del 6,24%.

El llindar del 5%, que l'Organització Mundial de la Salut considera el límit per poder tenir l'epidèmia sota control, va superar-se fa una setmana, el 25 de novembre.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Vacunes
Anar al contingut