La segona dosi de la vacuna: camí cap a la immunitat, però lluny de la normalitat

La vacuna protegeix d'una Covid greu, però no se sap encara si evita que es transmeti el virus

Xavier DuranActualitzat

Aquest diumenge s'ha començat a administrar a Catalunya la segona dosi de la vacuna de Pfizer contra la Covid-19. D'aquesta manera, al cap de set dies s'obté la màxima protecció contra la malaltia.

Però estar vacunat no significa tenir una immunitat total. Durant molt de temps tothom, vacunat o no, hagi passat la Covid o no, haurà de mantenir les mesures usuals de seguretat, com mascareta, distanciament físic, evitar grups nombrosos i higiene de mans.

La segona dosi de la vacuna de Pfizer-BioNTech s'administra al cap de 21 dies de la primera. En el cas de les vacunes de Moderna i d'Oxford, han de passar 28 dies. I set dies després de la segona dosi en el cas de Pfizer -catorze dies per a les de Moderna i Oxford-, s'haurà adquirit la immunitat.

Però, quina protecció donen les vacunes contra la Covid? El que se sap segur, després de tots els assaigs clínics realitzats i les seves revisions, és que en un 90% dels casos o una mica més -percentatge molt elevat per a una vacuna- protegeix de patir la malaltia greu.

El que no se sap en aquests moments és si una persona vacunada pot passar la Covid de manera asimptomàtica o lleu. Per tant, per evitar qualsevol risc cal mantenir les mesures de precaució.
 

Hi ha possibilitat de contagi?

Una altra raó per mantenir-les és que no se sap si la persona vacunada, tot i no emmalaltir, pot transmetre el virus. Per tant, també ha de dur mascareta i mantenir distàncies per evitar possibles contagis a tercers. No és segur que es puguin produir, però davant la incertesa actual cal precaució.

Fins quan? D'entrada, fins que s'hagi aconseguit la immunitat de grup. No se sap amb certesa quin percentatge de gent vacunada cal per assolir-la, però es calcula que està, almenys, entre el 70 i el 80%.

S'ha vist que les persones que han patit Covid tenen, en la majoria de casos, immunitat almenys vuit mesos després -s'anomena immunitat natural. Però, com en el cas de les vacunes, no se sap si poden transmetre el virus. Per tant, han de mantenir també les mesures de seguretat.

A més, hi ha hagut alguns casos de reinfeccions. Tot i que són pocs i que normalment la segona vegada la malaltia és més lleu, també hi ha hagut algun cas greu i la persona que hagi superat la Covid ha de mantenir, ara com ara, totes les precaucions.

I la gent que ha superat la Covid s'ha de vacunar? Segons els Centres de Control de Malalties dels Estats Units, s'han de vacunar igualment. Les incerteses sobre la durada real de la immunitat, la possibilitat de reinfeccions i el fet que la vacuna pot proporcionar més protecció que la immunitat natural fan que els supervivents de la Covid també hagin de rebre la vacuna.

En aquests casos, cal tenir en compte algunes mesures, com ara esperar unes setmanes o mesos segons el tractament que s'hagi rebut. En cada cas, són els metges els que aconsellaran i decidiran sobre aquestes qüestions.
 

Mascaretes per força temps

Les vacunes contra la Covid han estat un pas decisiu per poder fer front a la pandèmia. Però cal esperar que un elevat percentatge de la població estigui vacunada i resoldre les incerteses sobre la durada de la immunitat i la possibilitat de transmissió del virus tot i estar immunitzat.

Mentre tot això arriba i durant uns quants mesos, algunes mesures es podrien relaxar, però cal ser conscients que hi ha mascaretes i distància encara per a força temps.
 

 

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Vacunes
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut