La Sagrada Família estrenarà dues torres a finals d'any, les dels evangelistes Marc i Lluc

Es tracta de dues de les torres del conjunt central, format per les quatre torres dels evangelistes, la de la Mare de Déu i la de Jesús, i estaran coronades per escultures del tetramorf

RedaccióActualitzat

El perfil de la Sagrada Família serà un altre a finals d'aquest any. S'acabaran de construir dues torres més: les dels evangelistes Marc i Lluc, que, juntament amb les futures torres de Mateu i Joan --els altres dos evangelistes--, envoltaran la torre de Jesús, que també s'està aixecant.

Aquestes cinc torres, i la torre de la Mare de Déu acabada l'any passat, formaran el conjunt central del temple, que es troba en la recta final de la seva construcció. En tot cas, la data de finalització és encara incerta, perquè la paralització de les obres durant 8 mesos per la pandèmia va diluir l'objectiu del 2026.

Les quatre torres dels evangelistes, que tindran una alçada de 135 metres --seran les terceres més altes, darrere de la de Jesús i la Mare de Déu--, estaran culminades per quatre escultures, obres de Xavier Medina Campeny. Es tracta de les figures del tetramorf amb què la iconografia cristiana ha representat tradicionalment els narradors de la vida de Jesús: un home o àngel en el cas de Mateu, un lleó en el de Marc, un bou en el de Lluc i una àliga en el de Joan.

L'escultura del lleó

Ho explica l'arquitecte director, Jordi Faulí, en aquest vídeo que la Sagrada Família ha compartit a les xarxes:


Aquest dijous s'han presentat les escultures del lleó i del bou, que a més a més, els ciutadans que ho vulguin --i hagin aconseguit una de les entrades sortejades-- podran veure exposades al pati de materials fins al 25 de setembre. És una de les activitats previstes dins les jornades de portes obertes al temple amb motiu de les festes de La Mercè.

Un dels icosaedres

Reconeixibles a l'skyline de Barcelona

Les torres dels evangelistes es divideixen en tres parts: la base, que neix sobre les voltes a 45 metres i arriba fins als 74 metres; el cos principal, fins als 112 metres; i els terminals, que fan 22,5 metres.

Cada terminal, alhora, està dividit entre tres parts més: el fust, fet per escuts hexagonals amb les lloances Amen i Al·leluia; més amunt un icosaedre que conté els focus que il·luminaran la Creu; i, ja al cimal de la torre, la figura corresponent del tetramorf.

Les figures tindran ales superiors que culminaran la cota de 135 metres i es podran distingir visiblement des de la llunyania. Les ales estan fetes amb la darrera geometria reglada que usava Gaudí, un gran hiperboloide de secció el·líptica.

Les escultures també aniran acompanyades d'un llibre amb les abreviacions corresponents de cada evangelista.

Preparació del trencadís d'un dels llibres

El sistema constructiu segueix sent el de pedra tesada utilitzat a les torres centrals, però sense l'estructura de formigó armat a les cantonades.


Quin serà el proper objectiu?

La Sagrada Família, que porta 140 anys en construcció, compta amb 18 torres: les dels 12 apòstols --que són les de les tres façanes: la del Naixement, la de la Passió i la de la Glòria--, i les sis centrals, que són les dels quatre evangelistes i les de la Mare de Déu i Jesucrist.

Aquesta última es vol acabar al 2026. Serà la més alta, amb 172,5 metres d'alçada. Estarà coronada per una creu de quatre braços que farà 17 metres d'alçària i els seus braços faran 13,5 metres d'amplada.

Estat actual del temple

Segons ha explicat aquest dijous Jordi Faulí, "s'està preparant el projecte d'execució del terminal de la torre de Jesucrist i de la Creu, amb la il·lusió que es pugui coronar la Creu per a l'aniversari de la mort d'Antoni Gaudí i per a Barcelona Capital Mundial de l'Arquitectura".

Les escultures del lleó, que representa Marc, i el bou, que representa Lluc

Es recuperen els ingressos

Que es compleixin els objectius de les obres també depèn que es compleixin les previsions dels ingressos per les visites. En aquest sentit, el director general de la Junta Constructora de la Sagrada Família, Xavier Martínez, ha assegurat que "la recuperació després de la pandèmia ha estat progressiva i la previsió del temple és finalitzar l'any amb 3,4 milions de visitants".

A més a més ha afegit que "a finals d'any s'espera haver ingressat 87 milions d'euros" i que "la previsió per al 2023 és ingressar 102 milions, el mateix que el 2019".

 

ARXIVAT A:
Sagrada FamíliaArquitectura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut