Ball de l'Àliga i els Gegants de la Ciutat
Barcelona

Festes de la Mercè: guia ràpida de (gairebé) tot el que podràs fer a Barcelona

Del 23 al 26 de setembre, els carrers i places de la ciutat s'omplen de gegants, bèsties, diables, música, circ, jocs i tota mena d'espectacles, fins ben entrada la matinada

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

La festa major de Barcelona comença divendres 23 amb el repic de campanes de la basílica de Santa Maria del Mar, al Born, i el pregó de la cineasta Carla Simón i acaba dilluns 26, a la nit, amb l'espectacle Piromusical, a l'Avinguda Maria Cristina.

Totes les activitats organitzades per l'Ajuntament de Barcelona i l'Institut de Cultura per les festes són gratuïtes. En algunes, però, cal registrar-s'hi, perquè l'aforament és limitat.

Les més matineres començaran a les 8.00 del matí i els últims concerts acabaran a les 3.00 de la matinada.

El programa complet de la Mercè es pot descarregar des de la web de l'Ajuntament de Barcelona.

Coincidint amb la festa major, molts museus i equipaments culturals fan jornada de portes obertes, una oportunitat per visitar de franc edificis i exposicions que normalment són de pagament.

Aquestes són algunes de les activitats gratuïtes més destacades de la setmana de festa major a Barcelona per gaudir en família:

El programa de la Mercè es pot consultar al web de l'Ajuntament de Barcelona (ACN/Blanca Blay)

Cercaviles

La primera cercavila sortirà del Palau de la Virreina divendres 23 a les 19.00, entre retrons dels trabucaires i la melodia del Toc d'Inici-Cançó de Barcelona. El Seguici Popular, amb els ballarins dels esbarts barcelonins i els gegants, bèsties, trabucaires i diables aniran fins a la plaça Sant Jaume anunciant que la festa major ha començat. 

Al vespre, es recuperarà la Nit de Vigília. Els Gegants de la Ciutat, del Pi i de Santa Maria del Mar, sortiran de l'Ajuntament a les onze de la nit per sumar-se a la festa amb una desfilada nocturna.

Tres exposicions permeten veure tots els participants dels seguicis quan no estiguin ballant pels carrers: els Dracs i Bèsties de foc (al Born Centre Cultural), els gegants de Barcelona (a la Casa de la Caritat) i el Seguici Popular (al Palau de la Virreina).

Les cercaviles i els correfocs es repetiran dissabte i diumenge per diversos carrers de la ciutat, des de les matinades de grallers (a les 8.00) fins a les Passejades de Bèsties (a les 21.00) i els correfocs per a petits i grans.

Timbalers al correfoc dels petits (Ajuntament de Barcelona/Manu González)

El diumenge, gegants i bastoners ocuparan el Passeig de Gràcia, que celebra els 200 anys de la seva inauguració. 

A les 11.00, els gegants modernistes i noucentistes faran la seva Ballada al llarg del Passeig i a la mateixa hora, al tram del Passeig de Gràcia, entre Provença i València, hi haurà el Matí Bastoner, amb les diferents colles bastoneres de la ciutat.

A la tarda-vespre, el foc serà el protagonista. A les 17.00 començarà la Tabalada, de Rosselló fins a Aragó, per donar pas als dos correfocs: el Correfoc dels petits, al passeig de Gràcia amb Aragó, i el de la Mercè, a l'encreuament amb Rosselló. És en aquesta cruïlla on es tornaran a obrir les Portes de l'Infern.

La festa compta amb tres grans escenaris per a la cultura popular: la plaça de Sant Jaume, l'avinguda de la Catedral i la plaça de la Mercè, on hi haurà música, dansa i cinema, entre d'altres.

La festa començarà a les 8.00 del matí i acabarà de matinada (Ajuntament de Barcleona/Marc Lozaano)

Castells, sardanes i havaneres

Els castells tornen a la Plaça Sant Jaume amb les vuit colles de la ciutat dissabte i els Minyons de Terrassa i la Colla Joves Xiquets de Valls diumenge.

- Dissabte, la diada castellera començarà a les 13.00, a plaça Sant Jaume i hi participaran les colles de: Barcelona, Sants, la Vila de Gràcia, el Poble Sec, la Sagrada Família, la Jove de Barcelona, Sarrià i els Esquerdats de l'Esquerra de l'Eixample. Les vuit colles aixecaran de forma simultània les seves construccions en tres rondes. 

- Diumenge, la diada l'obriran els Falcons de Barcelona i els Falcons de Malla, a les 11.00, a Sant Jaume. A les 12.00 es començaran a aixecar els castells de les colles Minyons de Terrassa, Colla Joves Xiquets de Valls i Castellers de Barcelona, amfitrions de la festa.

Els castells tornen, sense restriccions, a la plaça Sant Jaume (Ajuntament de Barcelona/ Vicente Zambrano González)

Durant la setmana de festes també es ballaran sardanesdanses dels esbarts barcelonins, i hi haurà havaneres, concert de Carilló, de la Cobla Sant Jordi i dels Cors de Clavé.

Les sardanes tindran la plaça de la Catedral i la de la Mercè com a escenaris principals. A la plaça de la Mercè se'n faran divendres a les 19.00 i dissabte a les 18.15 i l'avinguda de la Catedral el diumenge, a les 11.00, a les 13.00 i a les 18.00. 

Els esbarts ballaran a la plaça de la Mercè, a la Catedral i a Sant Jaume, divendres, dissabte i diumenge, i els concerts seran en aquestes places i a la basílica de la Mercè, a la nit.

Els horaris es poden consultar, per dies, al programa de Cultura Popular.

Hi haurà sardanes, esbarts dansaires, cercaviles i correfocs (ACN/Sara Escalera)

Focs artificials

Hi haurà espectacles de pirotècnica divendres, dissabte i dilluns.

Els dos primers dies, a l'Espigó del Gas, a la platja de la Barceloneta, on se celebrarà el XXIII Festival Pirotècnic Internacional, amb dues pirotècnies italianes, ja que Roma és la ciutat convidada d'enguany.

I dilluns 26, a les 22.00 h, a l'avinguda Maria Cristina, amb el festival que tancarà les festes.

Anirà a càrrec de la pirotècnica Igual i tindrà 5 blocs diferenciats: melodies italianes i romanes; l'empoderament de la dona; òpera, per commemorar els 175 anys del Liceu; un crit contra la guerra; i un final de festa "ple d'energia i optimisme."

El piromusical tancarà les festes des de l'avinguda Reina Maria Cristina (Antonio Lajusticia Bueno)

Circ, humor i màgia

El parc de l'Aqüeducte, a Ciutat Meridiana, s'estrena aquest any com a nou espai per descentralitzar les festes.

faran tallers, concerts i espectacles de circ, amb actuacions, entre d'altres, de Pallassos Sense Fronteres, el Circ Cric, Pau Segalés, Peter Punk o el grup Xiula. També es faran cercaviles pel barri.

De circ, també n'hi haurà al castell de Montjuïc i al parc de la Trinitat. 

A Montjuïc hi haurà presència de companyies europees --especialment, d'ucraïneses--, amb propostes com El Cabaretl'Hotel Flamingo o les escultures inflables de Patxo Urzelaga, tot amenanitzat per Djs i amb food trucks al migdia. I el Parc de la Trinitat serà l'epicentre de l'humor, amb espectacles desimbolts, lúdics i reivindicatius i un homenatge al teatre de carrer.

 També hi haurà humor, teatre i màgia al Palauet Albéniz amb, entre altres propostes, espectacles de mim i de realitat augmentada.

I al Parc de Joan Miró s'hi farà la gran festa per als més petits, amb tallers, jocs familiars, dansa, música, circ i clown especialment pensats per als menors de 7 anys.

El parc Joan Miró acollirà la festa dels més petits de la família (AL PHT Air Picture TAVISA)

Concerts

La música és una de les grans protagonistes de la setmana de la Mercè. Hi ha concerts i actuacions musicals cada dia i a tot arreu

L'oferta gratuïta està recollida en tres grans programes: El Mercè Música, el BAM i l'Acció Cultura Viva.

Actuaran un centenar d'artistes i grups en els escenaris aixecats en 12 espais de la ciutat, des de la Plaça de la Mercè al Teatre Grec passant per la rambla del Raval, l'Avinguda de la Catedral, la platja de Bogatellel Moll de la Fusta o les fàbriques Estrella Damm i Fabra i Coats.

Hi haurà espai per a la música alternativa, que transgredeix gèneres, formats i identitats, i també per a l'emergent, amb tres concerts dels grups guardonats pel Sona9. 

I també les emissores de ràdio musicals catalanes, que es repartiran dos escenaris de la ciutat, a l'Avinguda Maria Cristina i la Zona Universitària, on oferiran concerts de grups com La Oreja de Van Gogh, Nerea Rodríguez, La Pegatina, Stay Homas, Buhos, Miki Núñez o Doctor Prats, entre molts d'altres.

Teatre i art al carrer

El MAC, Mercè Arts de Carrer recull tota l'oferta artística i teatral que hi haurà a la ciutat l'últim cap de setmana de setembre, que és inabastable.

Són desenes d'espectacles que es faran en set escenaris: el Parc de la Ciutadella, el Castell de Montjuïc, el Parc de Joan Miró, el Palauet Albéniz, el Parc de la Trinitat, el Parc de l'Aqüeducte i l'Antiga Fàbrica Estrella Damm.

Al parc de la Ciutadella es podrà gaudir d'artistes locals i internacionals com els Brodas Bros, que faran ballar al públic a ritme de Hip Hop, Locking, Popping i Freewstyle.

A la Ciutadella hi ha moltes activitats de franc, però algunes, com les barques, s'han de pagar (Vicente Zambrano González)

Cinema a la fresca

A la plaça de la Mercè, s'hi farà cinema a la fresca divendres, dissabte i diumenge en honor de Roma, convidada d'aquest any.

S'hi farà un homenatge a Ennio Morricone amb "Le Muse" i s'hi projectaran les pel·lícules "Roma" i "La grande bellezza", totes en versió original subtitulada al català.

 

ARXIVAT A:
Ajuntament de BarcelonaLa Mercè
Anar al contingut