La resposta al rei en les ofrenes a Macià: "La seriosa preocupació és l'estat espanyol"

Partits, institucions i entitats homenatgen al cementiri de Montjuïc l'Avi, mort fa 86 anys

RedaccióActualitzat

La sentència de Luxemburg, les negociacions per a la investidura i, sobretot, el discurs del rei centren les tradicionals ofrenes florals a la tomba de Francesc Macià, avui que fa 86 anys de la mort, el dia de Nadal del 1933, del primer president de la Generalitat republicana.

Partits, institucions i entitats han anat cap al cementiri de Montjuïc per homenatjar l'Avi, com era conegut popularment Macià.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha respost al discurs del rei, que va assegurar que Catalunya és una "seriosa preocupació".

"Ahir sentíem que es referien a Catalunya com una seriosa preocupació. No. El que és una seriosa preocupació és l'estat espanyol avui a Europa, un estat que vulnera els drets humans, que incompleix les resolucions dels tribunals de justícia europeus, que nega als catalans el seu dret inalienable d'exercir l'autodeterminació."

 

Roger Torrent durant l'ofrena en nom d'ERC (ACN)

 

En la mateixa línia, el president del Parlament, Roger Torrent, ha dit:

"El que és una preocupació és un estat que no és capaç de donar una resposta democràtica a la ciutadania, que no és capaç de donar una resposta política a les demandes dels catalans i les catalanes. El que és preocupant és una monarquia que veu Catalunya com una preocupació, una monarquia que és incapaç, també, de donar una resposta a l'alçada de les circumstàncies a allò que demanen el conjunt dels catalans i les catalanes, que és més democràcia".

 

Ernest Maragall (ACN)

 

El cap de files d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, ha qualificat així el discurs de Nadal del rei:

"Un discurs que no respecta Catalunya ni afegeix cap via de compromís ni de diàleg institucional".

 

David Bonvehí (ACN)

 

El president del PDeCAT, David Bonvehí, ha parlat de paraules "buides".

"Les paraules d'ahir del rei són paraules buides, que no posen sobre la taula cap solució. No ha exercit les funcions que té encomanades per defensar els drets polítics, civils i de la ciutadania de Catalunya."

 

El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha respost al rei Felip IV que les seves apel·lacions al diàleg no tenen "cap credibilitat" des de l'1-O perquè va decidir "prendre partit" i ser "part del conflicte" contra la ciutadania de Catalunya.

"Qualsevol cosa que digui el rei fins que no assumeixi que els poders de l'Estat són els causants de tant dolor i repressió a Catalunya farà impossible avançar en la resolució del conflicte." 

 

El vicepresident de l'ANC, Pep Cruanyes, també s'ha dirigit al rei per dir-li que "la preocupació de Catalunya" és "que es vulnerin els drets fonamentals i no es respecti el dret de sufragi", i per això ha assenyalat que Catalunya vol ser "plenament sobirana" i exercir el seu "dret a decidir".

 

ARXIVAT A:
Procés catalàJudici procésMonarquia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut