Una de les piscines que conformen el memorial amb grues de fons al cor de Manhattan (Foto: EFE)
El projecte del nou World Trade Center inclou quatre torres, el memorial de l'11-S i el museu. (Foto: EFE)
Nova York

La reconstrucció de la "zona zero" avança en una barreja de memòria tràgica i represa quotidiana

Actualitzat
L'11 de setembre del 2001 va deixar una cicatriu al cor de Manhattan díficil d'esborrar. Els atemptats van arrasar el World Trade Center, una zona d'oficines presidida per les desaparegudes Torres Bessones, icones d'un "skyline" que mai més serà el mateix.

Deu anys després l'anomenada "zona zero" va prenent a bon ritme la que serà la seva nova forma, una barreja de memòria tràgica i represa quotidiana.

Coincidint amb l'efemèride s'ha inaugurat el memorial "Reflectint absència". Són dues piscines que ocupen exactament l'espai on hi havia els fonaments de les torres, amb els noms de les víctimes inscrits a les parets. El visitant podrà accedir al subsòl i passejar per darrere la cortina d'aigua. Es pretén que sigui un espai per a la meditació on el soroll de l'aigua aïlli del brogit de la ciutat.

El projecte més visible, l'1, ja ha pujat més de la meitat dels 541 metres que tindrà. L'alçada no és casual: equival a 1.776 peus i 1776 és l'any de la Declaració d'Independència dels Estats Units. Estarà a punt per ser ocupada d'aquí a un parell d'anys.

El vicepresident de l'autoritat portuària de Nova York -la propietària dels terrenys-, Dill Baroni, explica que tenen "gent treballant 24 hores al dia, construint al ritme d'un pis a la setmana, i ara ja hem arribat als 74 pisos. És part del projecte del nou World Trade Center, que inclou quatre torres, més el memorial de l'11-S i el museu.

Finalment, quedarà per més endavant el centre de transport que ha dissenyat Santiago Calatrava, on han de convergir una desena de línies de transport subterrani.

ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut