La pujada de les pensions un 0,9%, com l'IPC, primera mesura de Sánchez

L'augment s'aplicarà a partir de l'1 de gener

RedaccióActualitzat

Una pujada de les pensions del 0,9 per cent, igual a l'augment del cost de la vida. Aquesta és la primera mesura adoptada pel nou consell de ministres.

Ho ha anunciat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en la roda de premsa posterior a la primera reunió del nou executiu al Palau de La Moncloa.

El desembre, encara en funcions, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, la va ajornar i va assegurar que arribaria "el gener" després de formar govern.

 

Traspàs de cartera entre Magdalena Valerio i José Luis Escrivá, aquest dilluns (EFE/Fernando Alvarado)

 

El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, també es va comprometre, aquest dilluns, en el seu discurs de presa de possessió, a mantenir el poder adquisitiu de les pensions.

A la pràctica, una pensió de 600 euros tindrà un augment de 5 euros i escaig.

 

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias conversen a la taula del consell de ministres (EFE/Fernando Alvarado)

 

La pujada s'aplicarà des de l'1 de gener, però sembla difícil que els pensionistes ja la cobrin en la nòmina d'aquest mes, perquè ja estem a dia 14.

Sánchez, en canvi, no ha anunciat una altra mesura que s'esperava, la pujada salarial -pactada- del 2 per cent per als funcionaris i treballadors públics. Sí que ha avançat que "d'aquí a molts pocs dies, el govern anunciarà altres decisions".


"A dia d'avui, el president és Torra"

Preguntat durant la roda de premsa sobre la reunió que té pendent amb Quim Torra, Sánchez ha explicat que la faran "com més aviat millor" i que "els gabinets" decidiran el lloc.

 

Pedro Sánchez ha anunciat que es reunirà amb Quim Torra "com més aviat millor" (Reuters/Jon Nazca)

 

Més tard, quan un altre periodista s'ha referit a les reticències que havia mostrat a parlar amb Torra, Sánchez ha respost: "A dia d'avui, el president de la Genralitat és Torra, no?"


El consell de ministres, els dimarts

A banda de l'augment de les pensions de jubilació, Pedro Sánchez ha anunciat que la reunió del consell de ministres canvia de dia i passa a fer-se els dimarts, "per anticipar i per programar, que és important".

Amb tot, aquest divendres també n'hi haurà, amb caràcter extraordinari, per "tenir a punt el govern a tots els nivells com més aviat millor".

 

Primera reunió del nou consell de ministres (EFE/Emilio Naranjo)

 

Sánchez ha remarcat que el canvi reflecteix la voluntat del nou govern d'"incorporar mètodes de funcionament molt més dinàmics" per "respondre als problemes amb eficàcia".

En aquest sentit, ha volgut marcar diferències amb el govern de Mariano Rajoy, al qual ha acusat d'haver estat "pràcticament" en funcions.

"Espanya ha de recuperar el temps perdut, ha de deixar enrere aquests anys que hem tingut, pràcticament, un govern en funcions, i tenir un govern que funcioni."

"Aquest vol ser un govern d'acció, que ha vingut per fer política efectiva, política útil. Els puc garantir que no hi haurà ni un moment de descans. L'objectiu és anar davant dels problemes i no darrera dels problemes, com hem viscut durant els últims set anys d'administració de l'anterior govern."


També ha volgut deixar clara la voluntat d'esgotar la legislatura, comptabilitzant els dies i les setmanes que el nou govern té al davant.

"En els pròxims 1.400 dies -200 setmanes- el nostre país ha de fer cinc grans transformacions".


De manera resumida, s'ha referit a fer créixer l'economia i crear ocupació, a superar les tensions territorials i les desigualtats socials, a combatre l'emergència climàtica i a assolir la igualtat entre homes i dones i eradicar la violència de gènere.

A més, s'ha compromès a informar cada cent dies sobre els avenços que es facin.

 

Sánchez ha remarcat la voluntat d'esgotar la legislatura (Reuters/Jon Nazca)

 

Sánchez ha lamentat que "no tindrem cent dies de gràcia" i que, en comptes de jutjar el nou govern pels fets, "sembla que se'ns jutjarà pels prejudicis de l'oposició".

"Ens sentim plenament legitimats per exercir el poder democràtic i l'exercirem durant el temps que ens l'han confiat els ciutadans i ciutadanes amb el seu vot."


De tota manera, també ha assegurat que "esgotarem totes les vies" per arribar a acords amb l'oposició en "moltes matèries" en què és possible.

 

Carta de Sánchez als ministres

Quan han arribat a la sala del consell de ministres, els integrants del nou govern s'han trobat una carta de Pedro Sánchez sobre la taula.

Hi remarca que integren el primer govern de coalició a Espanya en molt de temps, i afegeix: "componem un govern plural, però nascut amb un propòsit ferm d'unitat".

"Un govern que s'enriqueix amb procedències diverses, però que tindrà una sola meta: que parlarà amb diverses veus, però per emetre el mateix missatge."


En la roda premsa, Sánchez ha explicat que tots els ministres estan "amb molta il·lusió" i amb ganes de "no perdre ni un minut" per posar-se a treballar.


Un general català, màxim responsable dels militars espanyols

D'altra banda, aquest dimarts també s'ha sabut que el govern espanyol situa el català Miguel Ángel Villarroya Vilalta com a cap de l'Estat Major de la Defensa. Es tracta del càrrec militar més alt de l'Estat espanyol per sota del rei Felip VI.

Vilarroya Vilalta (La Galera, Montsià, 1957) era fins ara el director del gabinet tècnic de la ministra de Defensa, Margarita Robles. És tinent general de l'exèrcit de l'aire i ja ocupava el càrrec de director del gabinet tècnic quan era ministra de Defensa del PP, María Dolores de Cospedal.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut