El matí de Catalunya Ràdio

La portada d'"El matí de Catalunya Ràdio"

No és el que més amics ha fet els darrers anys, no sempre ha fet les coses amb pulcritud, segur que més d'un somriu per sota el nas quan les coses li van malament, però Baltasar Garzón, a més d'un jutge estrella, és un jutge valent que quan ha calgut s'ha enfrontat al poder, i sembla clar que aquesta vegada van a per ell. I sincerament, i sense estar d'acord amb totes les seves actuacions, creiem que com a societat no ens ho podem permetre.

Actualitzat
Ahir el Tribunal Suprem, a través del jutge instructor Luciano Varela, va dictar una actuació judicial que apropa Baltasar Garzón a la inhabilitació per un suposat delicte de prevaricació per haver volgut investigar els crims del franquisme. La ultradreta, que és qui s'ha querellat contra el jutge, considera molt greu aquesta gosadia de Garzón i l'ultratribunal suprem l'admet perquè, segons ells, la llei d'amnistia de l'any 1977 ja perdona tots els crims.

El jutge Varela diu que "no pertoca" procedir contra Garzón, una fórmula gens gratuïta, ja que l'acosta a la inhabilitació segons el que marca la llei orgànica del poder judicial per preveure en quin moment processal ha de ser suspès un jutge sotmès a investigació. A l'article 383, la norma diu: "La suspensió dels jutges i magistrats només "pertoca" en els casos previstos per la llei, entre aquests, quan s'hagués declarat "que pertoca procedir contra ells per delictes comesos en l'exercici de le seves funcions."

El judici encara s'ha de produir, però en el món judicial les formes no són gratuïtes i el punt de mira sembla instal·lat sobre Garzón. Entre 10 i 20 anys d'inhabilitació cautelar li pot sortir la broma al superjutge, i hauria de deixar casos com el Pretòria o el Faisán en altres mans.

La decisió s'haurà de prendre en el ple del Consell General del Poder Judicial el pròxim 22 d'abril. Un dia abans de Sant Jordi veurem si el llibre triat per Ses Senyories és el de la llei o el de la justícia.

És un cas insòlit que escandalitza des d'Amnistia Internacional fins a l'Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica, i, francament, que la primera persona que pugui ser jutjada per fets relacionats amb el franquisme sigui el jutge Garzón no ens deixa en gaire bon lloc com a societat.

Garzón no és un sant i té altres causes pendents, com les relacionades amb suposats pagaments que va rebre del Banc de Santander per organitzar uns cursos a Nova York o amb les escoltes relacionades amb el "cas Gürtel" entre imputats a presó i els seus advocats.

Avui també parlarem del "cas Gürtel", del qual us podem seguir oferint detalls sucosos del sumari. Política i justícia, dos pilars de la societat massa sovint sota sospita.

Això és el que ens deia ahir l'exfiscal anticorrupció Carlos Jiménez-Villarejo a "El matí de Catalunya Ràdio" quan li demanavem amb qui podíem confiar.

Que tingui sort Garzón, i tots plegats. Benvinguts a casa vostra.
Anar al contingut