La pesca catalana, pràcticament aturada per l'epidèmia de coronavirus

El tancament de restaurants fa caure el preu en picat i als pescadors no els surt a compte sortir a la mar

Actualitzat

El peix de proximitat serà cada dia més difícil de trobar a Catalunya. La crisi del coronavirus té pràcticament aturada la flota catalana, amb les confraries de Barcelona i Tarragona tancades, la de Palamós a punt de prendre la decisió de fer-ho i les d'Arenys de Mar, Cambrils o les Terres de l'Ebre a mig gas.

El tancament de restaurants i bars per la Covid-19 ha impactat molt en el sector, que veu com els preus cauen sense parar.

A la confraria de Palamós, les quatre barques d'arrossegament que encara feinejaven van arribar aquest dimecres a port per última vegada. Les altres 19 ja feia més d'una setmana s'hi quedaven amarrades.

L'assemblea de la confraria havia decidit que les barques que treballessin ho fessin per torns, però els pescadors que encara feinejaven consideren inviable sortir només un dia a la setmana. Un d'ells és Josep Antoni Cruz.

"Tant per als armadors, com per als mariners, com per a la confraria no és viable obrir per un dia a la setmana. Bé, doncs no hi haurà ingressos a casa, ara per ara."

Ara la subhasta penja d'un fil perquè depèn exclusivament de les embarcacions d'arts menors. La dificultat de mantenir mesures de prevenció mentre es feineja braç a braç, com ara les distàncies de seguretat, és un dels principals obstacles per treballar.

 

Antoni Albalà, patró major de la confraria de Palamós, explica que és molt complicat treballar.

"Tinguem en compte que un vaixell de pesca és un espai molt reduït on no tan sols treballem, sinó que convivim una sèrie de persones en un espai molt reduït on es fa molt difícil estar al cas de les mesures d'higiene."

 

Aquesta situació s'està estenent arreu. La llotja de Barcelona ja ha tancat i no preveu reprendre l'activitat fins a l'11 d'abril.

A Blanes, on ahir ja només van sortir dues barques, la flota sencera es quedarà a port a partir de dilluns i mentre duri l'alerta sanitària. I a la Confraria de Tarragona, que treballava sota mínims des de feia dies, aquest dijous ja tampoc ha sortit cap barca.

Amb els restaurants tancats, l'escassa demanda de peix ha fet caure en picat el preu, sobretot del de més qualitat, i fins i tot n'han quedat moltes caixes per vendre.

Per això als ports on encara es treballa l'activitat també s'està reduint de forma dràstica, i de retruc els ERO temporals s'estan multiplicant arreu.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus AlimentacióPesca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut