L'Àliga de la Patum de Berga
L'Àliga de la Patum de Berga (ACN/Jordi Borràs)
Berga

La Patum es queda sense els concerts a la plaça Cim d'Estela per ordre judicial

Primer, demanava limitar-ne l'horari i els decibels però, després, ha notificat la prohibició total

Actualitzat

Berga s'ha quedat sense els concerts de barraques per la Patum a la plaça Cim d'Estela. Ho ha decidit un jutge després de la denúncia de la residència de gent gran que hi ha al costat d'on s'havien de fer. Amb la decisió judicial, l'ajuntament els ha acabat suspenent aquest dissabte.

Dijous, una primera decisió judicial va estimar les mesures cautelars reclamades pel propietari de la residència Berga Residencial i va ordenar la suspensió cautelar dels concerts previstos a la plaça del Cim d'Estela o bé limitar l'horari fins a la una de la matinada i que arribessin a un màxim de 80 decibels.

Una segona decisió judicial ha notificat aquest divendres la prohibició total. L'Ajuntament havia interposat un recurs, que ha desestimat el jutge de Barcelona.

La plaça de Sant Pere de Berga a punt pel primer salt de Plens
La plaça de Sant Pere de Berga a punt pel primer salt de Plens (ACN/Jordi Borràs)

Aquest dissabte, l'Ajuntament ha anunciat que finalment els concerts quedaven suspesos "davant la impossibilitat de poder fer les actuacions amb les condicions òptimes":

 

Davant la prohibició, la majoria dels concerts es van fer divendres a altres llocs com el cinema Catalunya, seu dels Castellers de Berga, o la plaça Viladomat.

La intenció del consistori era traslladar els espectacles, però finalment no ho ha vist viable. 


Crítiques a la decisió judicial

L'alcalde de Berga, Ivan Sànchez, s'ha mostrat perplex per la prohibició perquè assegurar que es van complir fil per randa les mesures cautelars marcades pel jutjat.

L'alcalde i la regidora de Patum, Roser Valverdre, van comunicar la decisió judicial acompanyats de diverses entitats de la ciutat, que col·laboren en l'organització dels concerts.

Les entitats han denunciat, en un comunicat, que no respon als interessos generals ni del teixit associatiu sinó "a interessos privats i empresarials".

Els responsables municipals han assegurat que s'havia pactat prèviament amb la residència i que la idea de situar els concerts a la plaça Cim d'Estela era "descongestionar" la Plaça de Sant Pere, en el marc d'una Patum que es preveia multitudinària.

Un vestidor prepara una noia per fer el Salt de Plens (ACN/Jordi Borràs)
L'històric Salt de Maces Plenes al 400 aniversari de la compardsa (ACN/Mar Martí)

Més enllà de la polèmica, aquest divendres a la tarda s'ha fet també La Patum Infantil, endarrerida mitja hora per la calor.

Milers de berguedans s'han bolcat en una tradició que portaven dos anys sense poder celebrar, per la pandèmia, i que se celebrarà fins diumenge 19 de juny.

Aquest divendres al matí, abans de la Patum de Lluïment, la Patum Infantil ha fet un salt complet, a excepció dels plens, per primera vegada davant a l'Hospital de Berga. Amb aquest gest, han volgut fer arribar la festa als malalts ingressats i també fer un reconeixement a tot el personal sanitari durant la pandèmia.

ARXIVAT A:
JudicialMúsicaCultura popularResidències gent gran
Anar al contingut