La nova llei contra la violència masclista inclou les dones trans i l'assetjament digital
L'hemicicle del Parlament de Catalunya, aquest divendres durant l'últim ple de la legislatura (EFE)

La nova llei contra la violència masclista inclou les dones trans i l'assetjament digital

La reforma de la llei del 2008 s'ha aprovat gairebé per unanimitat en l'última sessió de la legislatura al Parlament

Actualitzat

Aquest divendres, el Parlament de Catalunya ha aprovat pràcticament per unanimitat la reforma de la llei contra la violència masclista, tot i que alguns punts no han aconseguit tots els vots.

El nou text, que de fet és una ampliació, protegirà ara de manera més clara les dones trans, incloent-les explícitament en les categories genèriques de "dones, nenes i adolescents".

D'acord amb el nou redactat, a partir d'ara només els caldrà identificar-se com a dones, sense haver de complir els requisits legals que s'exigien en la llei vigent, aprovada el 2008:

"Les dones transgènere que no tenen la menció de sexe registrada com a dona en la documentació oficial s'equiparen, als efectes d'aquesta llei, a les altres dones que han patit violència masclista en la mesura que es reconeixen com a dones."

Els requisits eren presentar un informe de trastorn d'identitat de gènere, diagnòstic que l'OMS ha considerat malaltia mental fins fa 2 anys, i acreditar que s'haguessin estat medicant durant almenys dos anys.

Violència digital

Una altra incorporació important és la inclusió de l'anomenada "violència digital", en què s'inclou el control del telèfon mòbil de la parella.

En aquest concepte també s'hi inclou explícitament l'assetjament amb missatges amb WhatsApp o xarxes semblants, i la difusió d'imatges per vexar la dona.


Violència a través de fills o familiars

També s'hi inclouen les conductes violentes a fills, familiars o professionals per fer mal indirectament les dones, el que s'anomena "victimització secundària" o "vicària".

El nou text reclama a les administracions "diligència deguda", és a dir, l'obligació d'actuar ràpidament i de manera eficient per intervenir contra els agressors.

També que la Generalitat creï una partida específica per finançar aquestes actuacions de manera que es puguin atendre en condicions tots els casos de violència de gènere.

I un altre apartat nou obliga els partits polítics a tenir "un pla d'igualtat i un protocol de prevenció, detecció i actuació" de la violència masclista a les seves organitzacions.

"A l'alçada del moviment feminista"

El projecte de reforma el va presentar Catalunya En Comú-Podem, i en el procés de debat i negociació parlamentària s'hi han presentat 167 esmenes.

La impulsora de la reforma, la diputada Susanna Segovia, s'ha mostrat molt satisfeta, i ha assegurat que "el Parlament ha estat a l'alçada del moviment feminista."

 


Última sessió de la legislatura

El nou text s'ha aprovat en l'última sessió de la legislatura del Parlament, en què s'han aprovat quatre lleis més, totes aquest mateix divendres.

Les altres quatre són: sobre els "nens robats" del franquisme, sobre la facilitació de l'activitat econòmica, de creació de les àrees de promoció econòmica urbana i sobre la igualtat de tracte i no discriminació.

En la mateixa sessió es va aprovar una resolució per reclamar al Congrés i al Senat que facin una llei d'amnistia per a "tots els actes d'intencionalitat política" vinculats amb l'assoliment de l'autodeterminació de Catalunya.

 

ARXIVAT A:
Igualtat de gènereViolència masclistaLGTBIQ+
Anar al contingut