Protesta convocada per l'ANC davant del Parlament de Catalunya, aquest mes de febrer

La nova ANC, cap a una candidatura cívica a les pròximes eleccions al Parlament?

Elisenda Paluzie s'acomiada de l'entitat i comença un relleu que es farà efectiu la primera quinzena de maig amb les eleccions al secretariat nacional

Antoni d'ArmengolActualitzat

La direcció sortint de l'Assemblea Nacional Catalana valora positivament els quatre anys del seu mandat. Un canvi d'etapa --diuen-- després del referèndum de l'1 d'Octubre, agreujat pel confinament de la covid, que ha limitat l'activitat reivindicativa de l'entitat.

L'ANC celebra aquest cap de setmana un acte a Sant Cugat per iniciar el comiat d'Elisenda Paluzie i l'actual direcció i per donar el tret de sortida a la commemoració del desè aniversari de l'entitat. El relleu es farà efectiu la primera quinzena de maig amb les eleccions al secretariat nacional. Un cop constituït, i durant la primera reunió el 21 de maig, els nous secretaris escolliran entre ells la nova presidència.

El període per presentar candidatures ja ha començat, i acaba el 30 d'abril. Els que s'hi presentaran encara amaguen les cartes, però qui ja s'ha ofert a encapçalar la nova etapa és l'advocada Dolors Feliu, vinculada des de fa temps a l'ANC, amb qui ha fet presentacions dels seus llibres sobre la independència per tot Catalunya. Però des de l'entitat es recorda que l'actual presidenta no es trobava entre els candidats favorits fa quatre anys.

L'ANC aposta per una renovació de cares a la direcció entrant, ja que 23 dels 77 membres no es poden tornar a presentar en haver esgotat el mandat. Entre ells la mateixa Paluzie; el vicepresident, David Fernàndez; la secretària, Patrícia Sierra, i el tresorer, Xavier Carles Gómez.

Elisenda Paluzie s'acomiada de l'ANC (ACN)

El paper de la política

L'actual secretariat nacional s'acomiada sent molt crític amb la dinàmica política. Consideren que l'ANC ha tingut més coherència que els partits al Parlament, que els han allunyat de la independència. De fet, algunes veus consideren "patètic" el retrocés autonomista. Per això el nou full de ruta --votat aquest mes de març en una assemblea telemàtica-- proposa impulsar una candidatura cívica quan toquin eleccions al Parlament de Catalunya. I confien que pugui ser un element més per avançar cap a la independència.

Per a les més properes, les municipals de l'any que ve, l'ANC proposa en el seu programa denunciar els partits que facilitin governs no independentistes. I per a les eleccions al Congrés proposa una llista unitària o bé el vot en blanc si els partits no es posen d'acord per anar junts a Madrid. De la cinquantena d'esmenes que es van presentar al full de ruta, se n'han aprovat dues per reforçar la coordinació amb el Consell per la República. El programa manté la idea de preparar un futur "embat" amb l'Estat, sense especificar com encarar-lo.

Elisenda Paluzie s'acomiada de l'ANC havent assumit la vicepresidència de l'Organització de Nacions i Pobles sense Representació, un moviment que aplega més de quaranta territoris dels quatre continents sense reconeixement internacional fundada als anys 80.

 

ARXIVAT A:
Procés catalàANC
Anar al contingut