Avistament d'un objecte estrany per part de la Marina dels Estats Units
Avistament d'un objecte estrany per part de la Marina dels Estats Units
Washington

La NASA estudiarà els fenòmens aeris no identificats que fins ara no tenen explicació

L'agència espacial ha puntualitzat que no hi ha proves que els avistaments siguin d'origen extraterrestre, però són d'interès per a la seguretat nacional i aèria

Carles Claret Vilaseca

La NASA ha decidit activar un programa especial per estudiar els fenòmens aeris no identificats durant un període de nou mesos.

El programa representa un pas en el reconeixement d'una polèmica realitat: el Pentàgon no té explicació científica plausible per a alguns avistaments que admet, a més, que es produeixen de manera "freqüent i contínua".

La recerca començarà a principis de la tardor i, a part d'estudiar els fenòmens registrats en diferents informes, també avaluarà l'ús de la intel·ligència artificial per abordar "el problema", segons l'administrador associat de l'agència espacial Thomas Zurbuchen.

L'estudi, que la NASA ha anunciat en un comunicat, està relacionat amb la compareixença, el maig passat, d'alts dirigents de Defensa al Senat dels Estats Units, en què ja van anunciar la creació d'una oficina per supervisar la recopilació, tractament i anàlisi de qualsevol trobada amb ovnis o fenòmens.

Aquella sessió pública, alhora, va acabar amb cinc dècades d'opacitat en el tractament de casos d'aparicions de possibles ovnis i fenòmens paranormals des que, el 1969, l'administració nord-americana posés punt final al projecte Blue Book.

 

No tot són ovnis

Com ja es va apuntar des del Pentàgon al maig, la captació de fenòmens ha augmentat, essencialment, perquè s'ha demanat que es registrin i, paral·lelament, fer evident que, d'entrada, desconeixe'n la causa ja no és un secret. 

L'estudi iniciat, entre altres motivacions, també pretén desestigmatitzar el tractament de les informacions sobre aquest tipus de fenòmens. 

En aquesta mateixa línia, en el seu comunicat, la NASA puntualitza que "no hi ha proves que els avistaments siguin d'origen extraterrestre". No per això, diu la mateixa nota, deixen de tenir "interès, tant per a la seguretat nacional com per a la seguretat aèria".

Apel·lant a la necessitat d'aplicar la investigació i el coneixement científic, per l'agència, és clau establir quins esdeveniments són naturals per identificar-los o bé mitigar-los. Aquest aspecte s'emmarca en un dels objectius de la mateixa NASA: "Garantir la seguretat de les aeronaus" que es llancen a l'espai.

Exterior de l'edifici de l'agència espacial dels Estats Units a cap Canaveral
Exterior de l'edifici de l'agència espacial dels Estats Units a cap Canaveral (Joe Skipper/Reuters)


Base científica davant la incertesa

L'equip que estudiarà els fenòmens aeris no identificats estarà encapçalat per David Spergel, president de la Fundació Simons, dedicada a impulsar i premiar investigacions en matemàtiques i ciències bàsiques, i expresident del Departament d'Astrofísica de la Universitat de Princeton.

El coordinador adjunt serà Daniel Evans, investigador adscrit a la Direcció de Missions Científiques de la NASA. Malgrat la base científica de l'equip de treball, Thomas Zurbuchen ha exposat que la naturalesa de la recerca encomanada va en contra "de la saviesa convencional actual de la ciència".

Alhora, però, ha matisat que les conclusions que pugui extreure poden arribar a "reformular en profunditat la forma en la qual concebem el món". Tot i que hi ha alguns fenòmens en què aprofundir, d'entrada, ha explicat David Spergel, són escassos i la primera tasca serà "recollir un conjunt de dades amb fonaments tan sòlids com puguem per analitzar-los millor".

En conseqüència, al cap de nou mesos, es faran públics els resultats amb l'objectiu implícit que "qualsevol persona pugui veure'ls o estudiar-los".

ARXIVAT A:
CiènciaEstats UnitsNASA
Anar al contingut