Ginebra

La mortalitat infantil es redueix però 27.000 nens van morir el 2006 per causes evitables

Unicef, el Fons de les Nacions Unides per a la Infància, ha fet públic el seu informe sobre l'estat mundial de la infància, que dóna cert marge per a l'esperança, perquè cada any es redueix la mortalitat infantil i en 30 anys ho ha fet a la meitat. Les xifres, però, continuen sent molt altes: 27.000 infants de menys de 5 anys moren cada any per "causes evitables", una xifra que es podria reduir encara més amb mesures molt senzilles que es podrien implantar amb un compromís decidit per part de la comunitat internacional, que passa per reduir en un 66% la mortalitat infantil el 2015.

Actualitzat

Des de l'any 1960 la mortalitat infantil s'ha reduït a la meitat, dels 20 milions de nens aquell any als 9,7 milions del 2006, sobretot al sud de l'Àsia i a l'Àfrica subsahariana. És una de les xifres que posa de manifest "L'estat mundial de la infància 2008: supervivència infantil", l'informe anual que publica el Fons de les Nacions Unides per a la Infància, l'Unicef.

L'estudi, però, recull dades dramàtiques, com per exemple que 27.000 infants de menys de 5 anys van morir el 2006 per "causes evitables", com per exemple la pneumònia, un 20% del total, principal causa de mortalitat infantil, per sobre de la sida i el paludisme junts, o la diarrea, un 17%. Són morts que es poden evitar, segons l'Unicef, amb mesures concretes i barates com educar en la lactància, subministrar vacunes, fer rehidratacions, senzillament, que les mares sàpiguen què fer als primers símptomes d'una malaltia respiratòria.

Unicef diu que només tres països de tota l'Àfrica subsaharaina estan en condicions d'assolir els Objectius del Mil·lenni. Níger, per exemple, és un dels països amb més mortalitat infantil del món. Es podrien evitar milions de morts si entre tots es creessin més centres d'atenció primària a l'abast de la població per subministrar una cosa tan senzilla i barata com la vitamina A.

Leire Pajín, secretària d'estat de Cooperació Internacional del govern espanyol, ha destacat que l'informe d'Unicef és "una radiografia encertada i rigorosa" de la situació de la infància al món, una situació que és "dramàtica i esperançadora a la vegada". Per això, Pajín ha advertit que "no podem abaixar la guàrdia".

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut