Barcelona

La mortalitat a Catalunya creix d'un 19% coincidint amb l'onada de calor

Salut assegura que no ha mort ningú directament per un cop de calor però han constatat un augment de defuncions de persones amb algunes patologies agreujades per les altes temperatures.

RedaccióActualitzat

Coincidint amb l'onada de calor, la mortalitat s'ha incrementat a Catalunya un 19%. Són dades del Departament de Salut, que puntualitza que les morts no poden atribuir-se directament a l'onada. La conselleria diu que és habitual que, quan fa molt fred o molta calor, augmenti la mortalitat, perquè hi ha col·lectius de risc que pateixen més. Ara bé, una cosa és que s'agreugin les patologies d'alguns malalts per la calor –i s'acabin morint– i l'altra és que una persona sana mori directament per la calor.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, considera que "no estem en una situació extrema si la comparem amb la del 2003. Llavors va ser del 53% l'increment de mortalitat. I ara estem en un 19%. Per tant, no estem en una situació que vagi més enllà que si haguéssim tingut un augment de temperatura propi de l'estiu."

Alerta pels ofegaments en platges i piscines

Boi Ruiz sí que s'ha mostrat preocupat, però, per l'augment d'incidències relacionades amb persones que han estat a punt d'ofegar-se. Les dades d'aquest any són alarmants, ha assenyalat el conseller.

Des de començaments d'estiu s'han doblat les actuacions d'emergències per ofegaments respecte a l'any passat. En el cas dels nens de menys de cinc anys, les actuacions s'han multiplicat gairebé per quatre. És per això que el conseller de Salut demana a la ciutadania que sigui molt prudent.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut