La víctima havia denunciat el seu agressor, que feia 3 anys que l'assetjava (AFP)

L'assassinat d'una dona assetjada que havia denunciat l'agressor indigna Corea del Sud

Demanen endurir la llei contra l'assetjament, que encara no té un any, i protegir les víctimes: "L'administració no es pren seriosament la violència contra les dones"

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

La setmana passada, una dona de 28 anys va ser assassinada als lavabos de l'estació de metro de Sindang, a Seül, per un home de 31 anys, excompany de feina, que feia anys que l'assetjava.

La víctima, treballadora del metro, l'havia denunciat diversos cops, fins que va aconseguir que el jutgessin per amenaçar-la, però l'home sempre n'havia sortit lliure i impune. La va matar uns dies abans del judici, que s'havia ajornat fins a finals d'aquest mes.

Aquell dia la va esperar més d'una hora a les portes del lavabo, disfressat, fins que ella hi va entrar, en acabar la jornada laboral. Llavors va entrar darrere seu, la va apunyalar diversos cops. La noia va morir a l'hospital.

Davant la policia, l'home hauria confessat el crim i hauria admès que l'havia assassinat com a revenja perquè l'havia denunciat.

La dona va ser assassinada al lavabo del metro, en acabar la jornada laboral (AFP)

Les dones, desprotegides

L'assassinat ha despertat una onada de solidaritat amb la víctima i de protestes al país contra la impunitat dels assetjadors i la desprotecció que viuen les dones que en són víctimes.

Davant dels lavabos s'hi ha erigit un petit altar amb flors i notes de condol, on es poden llegir missatges contra els feminicidis i crides a protegir les dones.

"Vull estar viva quan acabi la jornada laboral", s'hi pot llegir en un. O "És demanar gaire estar segura quan rebutjo algú que no m'agrada?", posa en un altre.

I és que la víctima havia rebutjat el seu agressor durant més de tres anys i fins i tot l'havia denunciat, però no va aconseguir que el tanquessin.

L'assetjament va començar el 2019, quan tots eren companys de feina. Ell li va demanar per sortir i ella s'hi va negar. 

Ell li va enviar més de 300 missatges on l'amenaçava de fer-li mal, que ella va portar davant la justícia. El van fer fora de la feina i el van jutjar, però no el van tancar a la presó ni van dictar cap ordre d'allunyament. 

La família explica que era una noia forta i independent i denuncien que les autoritats no es prenen seriosament la violència contra les dones.

I als carrers, centenars de persones s'han manifestat vestides de negre per reclamar justícia.

Centenars de persones han deixat missatges de condol i ràbia (AFP)

Clam per endurir la llei contra l'assetjament

Fins fa només un any, l'assetjament era considerat un delicte menor a Corea del Sud, que es castigava només amb petites multes. L'octubre passat, el parlament va aprovar una llei contra l'assetjament, que s'ha demostrat insuficient.

La llei només permet a la policia actuar amb l'autorització de les víctimes --i no d'ofici--, cosa que afavoreix que no denunciïn quan els agressors les amenacen. A més, la pena màxima que preveu contra els agressors és de 3 anys de presó.

Milers de persones han sortit als carrers arran de la mort d'aquesta dona per demanar que la llei s'endureixi i que es protegeixi les víctimes.

El president del país, Yoon Suk-yeol, ha demanat al ministre de Justícia que revisi el text legal i el mateix ministre s'ha disculpat públicament per no haver protegit prou la víctima i ha assegurat que "havien fallat en la seva responsabilitat de protegir-la". Fins i tot la policia ha reconegut la "imperdonable" desprotecció a la víctima.

Segons dades policials, des de l'entrada en vigor d'aquesta llei, encara no fa un any, hi ha hagut a Corea del Sud més de 7.000 denúncies per assetjament, però només un 5% dels sospitosos han estat detinguts.

A més, una tercera part de les ordres de detenció que demana la policia, quan veu clares les amenaces, són denegades pels jutges. 

Per això els manifestants han demanat, a més d'endurir les lleis, un canvi d'actitud de l'administració cap a les víctimes.

 

 

ARXIVAT A:
Violència masclistaAssetjament sexual Corea del Sud
Anar al contingut