La majoria de víctimes d'abusos sexuals a l'Església ho van ser més d'un cop

Un estudi sobre abusos sexuals a menors en l'àmbit religiós conclou que els abusadors coneixien i s'aprofitaven de la vulnerabilitat dels menors

Els abusos sexuals comesos en l'Església espanyola els van fer, la gran majoria, sacerdots que coneixien les víctimes i, per tant, sabien que ja havien estat objecte d'abús. En comptes d'ajudar-les, tornaven a abusar d'elles.

Aquesta és una de les principals conclusions a les quals han arribat els investigadors de l'estudi més ambiciós que s'ha fet a Espanya sobre abusos sexuals a menors en l'àmbit eclesiàstic, un estudi que ha durat tres anys i s'ha presentat aquesta setmana.

L'estudi, l'han elaborat experts en psicologia, criminologia i dret penal de la Universitat Oberta de Catalunya, del País Basc i de Barcelona. Han estat tres anys investigant els abusos sexuals comesos per clergues espanyols, i les conclusions de l'informe són devastadores.

La majoria de víctimes van ser objecte d'abús més d'un cop i per diferents sacerdots, que aprofitaven la seva vulnerabilitat. Les víctimes eren nens i adolescents en situacions ja agreujades d'exclusió social o discapacitat. La inexistència d'un context protector cap a les víctimes assegurava impunitat als agressors.

Segons els investigadors, l'Església va encobrir i silenciar els abusos
Segons els investigadors, l'Església va encobrir i silenciar els abusos

Les víctimes, la majoria creients, van patir un mal físic, psíquic i espiritual que ningú no els ha reparat mai més perquè, segons els investigadors, l'Església ho va encobrir i silenciar. A més, els investigadors alerten que els testimonis han explicat durant la investigació situacions molt més dures de les que normalment surten a la llum.

Noemí Pereda, doctora en Psicologia Clínica i directora del grup d'investigació en victimització infantil de la UB, explica que els abusos comesos per molts d'aquests religiosos són "molt greus" i no es poden confondre amb "actituds d'afecte":

"Eren víctimes amb situacions d'abús molt greus. Que aquesta és una falsa creença també que cal eliminar. Els abusos de l'Església no han estat abusos amables o suaus. Moltes vegades s'ha intentat explicar que el sacerdot es confonia, que el que volien era mostrar actituds d'afecte. Estem parlant que el 40% de les víctimes parlen de penetració. Es tracta d'un delicte molt greu contra la infància."

La Conferència Episcopal Espanyola ha reconegut oficialment 220 casos d'abusos sexuals a menors en les seves institucions.

Els investigadors no es creuen aquesta xifra. Sospiten que n'hi ha molts més perquè països com Alemanya o Irlanda, sense tanta tradició catòlica, n'han pogut documentar entre 3.000 i 4.000.

A més, els experts denuncien l'escassa col·laboració de la cúria espanyola. Les conferències episcopals no han col·laborat. La que sí que ho ha fet és la Unió de Religiosos de Catalunya.

Eduard Rey, president de la Unió de Religiosos de Catalunya, explica que van recomanar a totes les congregacions que col·laboressin amb la investigació:

"Vam tenir diverses reunions i després vam recomanar les diverses congregacions de Catalunya, des de la Unió de Religiosos, que col·laboressin en aquesta investigació. Tot el que ens ajudi a abordar amb més encert aquests casos, tot és benvingut."

Les conclusions d'aquesta investigació es publicaran aviat en un llibre on es recolliran models de justícia restaurativa que apliquen altres països amb les víctimes.

ARXIVAT A:
EsglésiaAgressió sexualPederàstia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut