La llista dels 5 festivals dels que no et parlarà ningú però valen la pena
Són propostes arriscades arreu del país que rivalitzen en un panorama ple de grans esdeveniments (iStock)

La llista dels 5 festivals dels quals no et parlarà ningú

Festivals petits i propostes arriscades arreu del país que rivalitzen en un panorama ple de grans esdeveniments

Roger Roca PareraActualitzat

A l'estiu a Catalunya hi ha vida més enllà dels grans festivals musicals. Esdeveniments de petit format, sovint autogestionats, que busquen la distància curta i posen el focus en músiques que sovint queden a la perifèria.

Aquests són alguns dels més destacats de juliol:


Festival Deficitari - Espolla, dissabte, 8 de juliol

Si el nom fa la cosa, el nom d'aquest festival és una declaració de principis. El Deficitari reivindica una manera de viure la cultura al marge de la indústria.

L'organitza l'associació cultural Indian Runners i aquest any es fa a Espolla, el poble de la Ludwig Band.


A banda dels amfitrions hi actuaran Angeladorrrm, les misterioses Harta Melena (un nom que recorda sospitosament al de Tarta Relena) o The Missing Leech.

Un únic dia de concerts, entrades a preus populars, concerts al pati de l'escola del poble i acampada a la piscina municipal. I citant Quimi Portet anuncien: "Si plou, ho farem al pavelló".


The Otherside Aplec - Barcelona, dissabte 8 de juliol

Dissabte 8 de juliol, a les 5 de la tarda, a la plaça Trilla del barri de Gràcia, a Barcelona, es trobaran veïns i amics d'Uri Caballero, guitarrista dels desapareguts Surfing Sirles, per recordar-lo en el 10è aniversari de la seva mort. I un cop allà no se sap ben bé què passarà. Perquè aquesta és la gràcia: l'organització ha anunciat una "cercavila situacionista" i un escenari mòbil dalt d'un camió.

Se sap, això sí, que tot acabarà al solar de Vallcarca que amics i veïns van convertir en la plaça Uri Caballero. A més de músic, Caballero va ser un referent cultural al barri i un activista molt implicat en les lluites veïnals.

El cartel del The Otherside Aplec
El cartel del The Otherside Aplec

A l'homenatge hi participen, entre molts d'altres, els poetes Enric Casasses i Núria Martínez Vernis i grups com Les Cruet, Zeidun i Zombi Pujol, a més de bandes amb les quals Uri Caballero va tenir vinculació.


Ex abrupto - Moià, dissabte, 8 de juliol

Per un dia, Moià es converteix en l'epicentre de les arts experimentals del nostre país amb el festival Ex abrupto.

Instal·lacions artístiques, performances i concerts s'escampen pels espais públics de la ciutat, però també entren cases particulars i a llocs tan insòlits com un pàrquing.

La programació d'enguany gira al voltant de la distopia i inclou gairebé 30 propostes d'artistes que comparteixen una mirada crítica amb el sistema: des del músic Marc O'Callaghan (Coàgul) fins al fotògraf Txema Salvans, passant per l'artista visual Ruben Torras.


L'accés a tot el festival és gratuït, i algunes de les instal·lacions es podran tornar a veure els dies 14 i 15 de juliol. 


Jazz a la fresca - Girona, juliol i agost

A l'estiu el Sunset Jazz Club de Girona no tanca. Al contrari: l'històric club de jazz porta alguns dels seus concerts a la plaça que hi ha just al davant.

Aquest any el cicle "Jazz a la fresca" del Sunset inclou les cantants Aya Sima i Sandra Fern, el pianista nord-americà Michael Kanan i una institució del jazz dels últims trenta anys: el bateria Jeff "Tain" Watts, home de confiança dels germans Marsalis, que visita Girona acompanyant el pianista danès Carl Winther.

La programació del Sunset enriqueix l'oferta de petits cicles de jazz d'estiu a la costa, amb parades a l'Estartit, Platja d'Aro o Premià de Dalt.

El Michael Kanan Trio
El Michael Kanan Trio (Laia Carbonell)

Garrigoles 3 i mig - Garrigoles, 15 de juliol

A la carretera que porta a Garrigoles, un petit poble de l'Empordà, hi ha un cartell que indica "Garrigoles 3,5 quilòmetres". Agafant-se a aquesta idea, fa més de vint anys dos amics van organitzar-hi un cicle de concerts, petit i de proximitat.

Aquest estiu el "Garrigoles 3 i mig" reneix per una nit amb Toti Soler com a protagonista. L'autor de "Petita festa" hi actuarà amb el seu quartet i la cantant Gemma Humet com a convidada.

Toti Soler en un moment del documental 'D'una manera silenciosa'
Toti Soler en un moment del documental "D'una manera silenciosa" (CCMA)

Abans es projectarà el documental "D'una manera silenciosa", un retrat íntim de Toti Soler fet per un equip de TV3. I després, una aposta de futur: el duet Ani in the Hall.


Una proposta de propina

Petits festivals com aquests se celebren, sobretot, a l'estiu. Però d'abril a octubre, l'Itinera fa arribar música en directe a micropobles de tot el territori.

Nascut el 2021, el projecte, impulsat per l'Associació de Micropobles de Catalunya, programa concerts d'artistes de primer nivell a més d'un centenar de pobles de menys de mil habitants.

ARXIVAT A:
MúsicaArt
Anar al contingut