El director del Centre de Coordinació del Centre d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón (Pool Moncloa/Borja Puig de la Bellacasa)

La jutgessa rebutja incloure Fernando Simón a la causa per les mobilitzacions del 8M

Al·lega que ja hi ha dos jutjats més que investiguen la presumpta responsabilitat del coordinador d'emergències sanitàries

Actualitzat

La jutgessa que investiga les mobilitzacions del 8M rebutja incloure el director d'Emergències Sanitàries, Fernando Simón, en la causa que instrueix contra el delegat del govern de Madrid per permetre les manifestacions malgrat la informació que es tenia del coronavirus.

Imprecisions i errors en l'informe de la Guàrdia Civil sobre el 8M
Ministres del PSOE en la manifestació del 8M a Madrid.

La jutgessa Carmen Rodríguez-Medel no admet ampliar la causa per incloure-hi Simón perquè ja hi ha dos jutjats que tenen procediments en tràmit contra ell "pels mateixos delictes".

L'Associació de Consumidors i Usuaris José María Mena, que agrupa afectats per la Covid-19, havien demanat la inclusió de Simón i altres càrrecs del Ministeri de Sanitat i també la imputació dels funcionaris de la delegació del govern de Madrid, que la magistrada també ha rebutjat. Només ha admès que l'associació es personi com a acusació particular.

"No procedeix admetre l'ampliació, ja que no hi ha indicis que hagin comès cap dels delictes enunciats." "Els únics fets investigats en aquest procediment fan referència a les decisions preses pel delegat del govern a Madrid, José Manuel Franco, en relació amb les concentracions  i manifestacions que li van ser comunicades amb anterioritat al 14 de març del 2020."


La jutgessa ha anunciat que citarà a declarar l'11 de juny, l'endemà que ho faci José Manuel Franco, 7 testimonis de diverses associacions, entre les quals la CGT, que va anul·lar una manifestació -segons la Guàrdia Civil- per la Covid-19.

En l'informe de la Guàrdia Civil consta que "el 28 de febrer del 2020, el director del CCAES (Fernando Simón) va admetre que hi havia transmissió comunitària". Mentre que, en realitat, en la roda de premsa Simón va dir el contrari:

"Està perfectament delimitat el risc. No és un risc poblacional."

 

Les altres causes contra Simón

No obstant, hi ha altres denúncies que demanen responsabilitats a Simón. Les acusacions a què feia referència la jutgessa Rodríguez-Medel són les que porten els jutjats número 11 i 53 de Madrid, que, de moment, estan pendents de ser admeses després de l'informe previ de la Fiscalia. També hi ha la que una víctima de la Covid-19 va presentar abans de morir al jutjat número 9, per uns presumptes delictes contra la salut pública, lesions, i homicidi per imprudència professional.

En el cas de la denúncia presentada al jutjat número 11 pel fill i el net d'una víctima de la Covid que acusa Simón, entre altres coses, d'homicidi imprudent, es demana la prohibició cautelar de sortir del país i la retirada del passaport al director d'Emergències.

ARXIVAT A:
JudicialCoronavirus Estat d'alarma8M
Anar al contingut