Barcelona

La instal·lació de màquines validadores de bitllets fa baixar en picat el frau als Ferrocarrils de la Generalitat

Ferrocarrils de la Generalitat ha aconseguit eliminar pràcticament del tot el frau als seus trens. La instal·lació de màquines validadores de bitllets a la sortida de les estacions ha fet baixar en picat el nombre de gent que viatja sense bitllet o que compra un títol d'una zona per fer un trajecte de dues o de tres. En declaracions a Catalunya Ràdio, el director general dels Ferrocarrils, Ramon Borrell, s'ha mostrat satisfet per aquestes dades i ha assegurat que en només un any la inversió que s'ha fet per col·locar els aparells ha quedat amortitzada.

Actualitzat
Segons les primeres dades, la instal·lació de les màquines validadores de bitllets a la sortida de les estacions ha estat un èxit i ha frenat dràsticament el frau als trens dels Ferrocarrils de la Generalitat. Dels prop de 80 milions de viatgers que té la xarxa anualment, es calcula que, el 2004, el 4,42% cometia frau, mentre que després d'aquesta inversió la xifra ha baixat fins al 0,5% registrat el 2009.

L'any 2005 es van col·locar les tres primeres màquines que obligaven els usuaris a validar el bitllet per poder sortir de l'estació, i actualment 18 de les 72 estacions dels Ferrocarrils de la Generalitat ja en disposen. Està previst que a finals d'aquest any 26 estacions tinguin aquest dispositiu.

El director general dels Ferrocarrils de la Generalitat, Ramon Borrell, ha explicat que fins ara s'han invertit 700.000 euros per fer aquesta instal·lació, i que en només un any ha aportat prop de 600.000 euros i per tant la inversió ha quedat pràcticament amortitzada.

Borrell també ha remarcat l'èxit d'aquesta mesura i ha assegurat que es treballa per mirar de perfeccionar el sistema de barreres. Segons Borrell, malgrat que encara es fa difícil evitar que els usuaris que vulguin es colin darrere d'algun viatger que hagi pagat el seu bitllet, s'està mirant de perfeccionar el sistema de tancament de les portes per frenar completament aquest tipus de pràctiques.

D'altra banda, Borrell també ha explicat que aquestes màquines validadores no s'instal·laran a totes les estacions, en alguns casos per la manca d'espai i en d'altres perquè el cost d'aquests dispositius és molt superior al frau que s'hi registra.
Anar al contingut