L'advocat de Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, arriba al Suprem, en una imatge d'arxiu (ACN)
L'advocat de Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, arriba al Suprem, en una imatge d'arxiu (ACN)
Madrid

La fiscalia defineix el procés com la "crònica d'una rebel·lió anunciada"

El fiscal del Suprem demana confirmar el processament dels independentistes encausats

RedaccióActualitzat

"Crònica d'una rebel·lió anunciada." La fiscalia del Suprem ha fet servir aquestes paraules per demanar que es confirmi els processaments dels independentistes catalans. La Sala d'Apel·lacions ha escoltat els recursos de les defenses de Carles Puigdemont i 15 processats més per la causa independentista.

El fiscal Fidel Cadena ha argumentat que el "llibre blanc", en referència a la documentació confiscada durant la investigació i que contenia el full de ruta del procés, permet tirar endavant el processament "en tots els seus termes".

Els acusats de rebel·lió són 13 dels 23 encausats: Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Raül Romeva, Carme Forcadell, Dolors Bassa, Jordi Turull, Josep Rull, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Toni Comín, Clara Ponsatí i Marta Rovira.

En una vista que s'ha allargat més de tres hores, l'acusació particular, que exerceix Vox, ha destacat que el fiscal s'ha mantingut ferm en la defensa del processament per rebel·lió.

A l'espera que els magistrats decideixin, tot apunta que acabaran rebutjant aquests recursos. I si això passa, quedaran suspesos de les seves funcions de diputats aquells que estiguin a la presó i acusats de rebel·lió.

Els defensors al·leguen irregularitats i que no hi va haver violència

Les defenses, per la seva part, han reiterat que mai no hi va haver violència en el procés, sinó "repressió policial davant el comportament pacífic" dels participants en la consulta de l'1 d'octubre.


Els lletrats també han apel·lat al nou moment polític. A més, l'advocat d'Oriol Junqueras i altres investigats, Andreu Van Der Eynde, ha argumentat que "el dret penal també és negociació".

I l'advocat de Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, ha retret al jutge instructor, Pablo Llarena, un "cúmul d'irregularitats":

"Totes les defenses hem reiterat tant la falta d'indicis racionals del delicte de rebel·lió i del delicte de malversació com el cúmul d'irregularitats que s'han donat en tota la tramitació de la instrucció i pel qual diverses de les defenses hem sol·licitat la nul·litat de tota la instrucció i de la mateixa ordre de processament."

 


Jordi Pina, advocat de Jordi Sànchez i dels exconsellers Rull i Turull, ha ironitzat sobre el "gran èxit" que han tingut fins ara els recursos que han presentat.

"Fa molts mesos que fem recursos, fent peticions que a nosaltres ens semblen absolutament legítimes i carregades de sentit comú i emparades en dret i no ens resolen res favorablement."

Pina ha explicat que li han denegat la declaració com a testimoni del cantautor Lluís Llach, que el 20 de setembre va ser present a l'escorcoll a la seu del Departament d'Economia. L'advocat ja hi ha presentat recurs i demana explicacions d'aquest rebuig.

Notícia relacionada: El Parlament belga investigarà si els serveis secrets espanyols van espiar Puigdemont

Qui pot perdre les funcions de diputat

Els magistrats faran pública la decisió els pròxims dies. En cas que es confirmi el processament, quedaran suspesos de funcions i, per tant, podrien haver de renunciar a l'acta de diputat els electes empresonats Junqueras, Romeva, Sànchez, Turull i Rull.

Caldrà veure com s'interpreta la situació de Puigdemont i Comín. El primer continua pendent de la decisió d'Alemanya sobre l'extradició, i el seu advocat ha plantejat dubtes perquè no es troba tancat en cap centre penitenciari.

Pel que fa a Comín, la justícia belga va rebutjar fa dues setmanes extradir-lo i, per ara, el jutge Llarena no ha reactivat l'euroordre per demanar-ne l'extradició, juntament amb Meritxell Serret i Lluís Puig.

Notícia relacionada: Puigdemont i els consellers a l'exili es querellen contra Llarena i en demanen la recusació

Bassa, Ponsatí, Puig i Forcadell no podrien accedir en un futur a cap càrrec públic ni presentar-se a unes llistes electorals mentre es trobin a la presó.

ARXIVAT A:
Govern empresonatRebel·lióSedicióCarles PuigdemontToni ComínOriol JunquerasRaül RomevaJordi SànchezJordi CuixartJoaquim FornJosep RullProcés catalàDolors BassaClara PonsatíLluís PuigCarme Forcadell
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut