Una imatge d'arxiu de la catedral de l'Almudena (Reuters)
Una imatge d'arxiu de la catedral de l'Almudena (Reuters)
Madrid

La família vol enterrar Franco a La Almudena si tira endavant l'exhumació

RedaccióActualitzat

La família Franco vol enterrar el dictador a la cripta de la catedral de La Almudena de Madrid si tira endavant l'exhumació del cadàver del Valle de los Caídos. Així ho ha comunicat la família al Ministeri de Justícia en l'escrit d'al·legacions, en què s'oposa a l'exhumació.

La família insta que si es porta a terme l'exhumació de les restes se'ls lliuri "de manera immediata" el fèretre a la basílica del Valle de los Caídos, perquè, després de les honres fúnebres i oficis religiosos, es procedeixi a donar-li sepultura a la cripta de La Almudena.

 

La família planteja la inconstitucionalitat de la modificació de la llei de memòria històrica. Diu que no hi ha una necessitat urgent i també al·lega que el govern vulnera el dret fonamental a la intimitat personal. Plantegen fins a dotze motius que, al seu parer, justifiquen la paralització de l'exhumació.

Assenyalen que el dret fonamental a rebre sepultura d'acord a les seves conviccions religioses està directament relacionat amb el de no ser-ne "remogut o privat per motius que no siguin d'ordre públic".

A més, les al·legacions presentades reflecteixen que el govern i l'administració general de l'Estat "no tenen cap jurisdicció" a l'interior de la basílica de la Santa Creu del Valle de los Caídos", i per això no pot procedir a l'exhumació del cadàver sense l'autorització de l'autoritat eclesiàstica corresponent.

Afegeixen que l'exhumació d'un cadàver embalsamat com el de Franco requereix una autorització sanitària que només pot sol·licitar la família del difunt.

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, després de saber la decisió, considera lògic que "la família enterri les restes on cregui convenient" i que haurà de seguir el procediment marcat pel decret llei.


"Aquest govern ha posat en marxa actuacions molt importants, històriques, que aquest país ha trigat 40 anys a poder desenvolupar, i una de les més emblemàtiques és l'exhumació de Franco, i l'homenatge que això rendeix a les víctimes."

 

L'Arquebisbat de Madrid assegura que no ha tingut cap comunicació de la família però que "el compromís de l'Església és donar un enterrament cristià als batejats" .

També han puntualitzat que seria a la cripta de Santa María la Real de La Almudena,que es troba en una capella apart, la mateixa on es troba "el panteó de la família Franco" i on està enterrada la filla de dictador, Carmen Franco.

 

ARXIVAT A:
FranquismeMemòria històrica
Anar al contingut