El jutge reobre el cas d'Helena Jubany, assassinada fa 20 anys
Helena Jubany en una imatge d'arxiu

La família d'Helena Jubany denuncia 4 mesos de paràlisi des que es va reobrir el cas

Asseguren que si no hi ha progressos reclamaran formalment que el cas passi d'estar en mans de la Policia Nacional a un altre cos policial

RedaccióActualitzat

Han passat quatre mesos des que es va reobrir el cas de l'assassinat d'Helena Jubany, ocorregut a Sabadell el desembre del 2001, i en tot aquest temps el procediment ha estat aturat. Així ho denuncia la família de l'Helena en boca del seu germà Joan Jubany i l'advocat Benet Salellas, que actuen com a acusació particular en aquest procés.

El germà de Jubany ha explicat que el setembre passat es van entrevistar amb la unitat de la Policia Nacional, a qui el jutge va encarregar dur a terme les actuacions corresponents per dur-los noves proves i informacions que els ajudessin a resoldre el cas. Joan Jubany assegura que els van contestar que es limitarien a dur a terme les diligències que ordenés el jutge i que tot requeriment l'havien de fer a través de la judicatura.

Salellas ha recordat, però, que el jutjat havia acordat que duria a terme les primeres declaracions testificals de la reobertura el 4 de novembre passat, però que uns dies abans van rebre l'avís que per un problema informàtic no seria possible dur-les a terme, sense oferir cap nova data.

"Després de quatre mesos des que es va reobrir una investigació judicial per assassinat el jutjat no ha acordat ni tan sols la data perquè es practiquin els testimonis que havíem proposat."


El jurista considera "molt greu" la situació, i ha aprofitat per assenyalar que el jutjat a càrrec de les noves indagacions és un jutjat civil, de manera que el d'Helena Jubany és l'únic cas d'homicidi que investiguen. Considera que si la policia no està disposada a fer res que no li ordeni el jutge i el jutge manté les diligències aturades tot plegat acaba esdevenint un cercle viciós, fet que anirà en perjudici de la investigació.

Urgència per evitar prescripcions

Amb la reobertura del cas Helena Jubany, el comptador del termini de prescripció pel principal investigat ha quedat a zero, però encara hi ha altres persones que la família considera que poden tenir algun tipus de responsabilitat en la mort de la jove. Si el desembre de l'any vinent no hi ha hagut cap nou imputat, es perdrà la possibilitat de dur-los a judici.

Les testificals que queden pendents són les dels veïns de l'immoble que confirmarien que el principal acusat, Santi Laiglesia, convivia amb Montserrat Careta, detinguda i empresonada per l'autoria de l'assassinat de Jubany. Durant la seva reclusió Careta es va suïcidar deixant una carta on assegurava que era innocent.

També s'aportaran més testimonis que desmunten la coartada de Laiglesia, qui va assegurar que el diumenge següent a l'assassinat d'Helena Jubany era en una concentració contra la construcció d'un camp de golf a Torrebonica. "Tenim testimonis que asseguren que no hi eren", ha explicat Joan Jubany.

"A ningú no se li escapa que l'administració de justícia té una càrrega de treball extraordinària, per molts motius, i que la conjuntura actual l'ha augmentat", ha dit Benet Salellas en el transcurs de la compareixença de premsa. Però si la investigació no avança, ha continuat el jurista, demanaran formalment que sigui un altre cos qui sostingui la investigació.

"A Catalunya hi ha cossos policials que tenen la capacitat i la voluntat de fer aquesta investigació", ha reblat Salellas.

ARXIVAT A:
JudicialHelena Jubany
Anar al contingut