Els jubilats representen dues terceres parts de la despesa de pensions (EFE/JM García)

La factura de les pensions baixa per primera vegada aquest maig pel coronavirus

El ministeri ho explica per les defuncions de la Covid-19 i perquè les oficines de la Seguretat Social estan tancades i no s'han pogut fer altes noves

RedaccióActualitzat

La Covid-19 s'ha notat també al sistema de pensions. La despesa que es dedica a les prestacions contributives ha anat pujant mes rere mes, però aquest maig, per primera vegada, ha baixat. En total, s'hi destinen 9.852,8 milions d'euros i això és un 0,27% menys que el mes anterior. No havia passat mai, segons les dades del Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions.

La factura baixa perquè hi ha menys pensionistes. Les defuncions n'expliquen una part, però hi ha un altre factor que no s'havia donat mai: el confinament ha fet que encara no s'hagin tramitat altes noves, amb les oficines de la Seguretat Social tancades des del març. És el tercer mes seguit que baixa la xifra de pensionistes.

Tot plegat, aquest maig, s'han pagat 9.754.137 pensions contributives, 38.508 menys que a l'abril.

 

 


Les altes baixen un 32%

Les últimes xifres d'altes que es tenen són del mes passat. Segons l'Institut Nacional de la Seguretat Social, a l'abril es van registrar 31.232 altes de pensionistes, una reducció del 32,2% comparat amb el mateix mes de l'any passat i del 13,9% si es compara amb el mes anterior. Segons el ministeri, la tendència del mes anterior s'ha accentuat.

Si mirem les dades des del gener, el nombre d'expedients iniciats ha baixat un 33,8%, comparat amb el mateix període de l'any passat.

Arran del decret de l'estat d'alerta, no hi ha atenció presencial a les oficines de la Seguretat Social i només es poden presentar les sol·licituds de prestacions per via telemàtica o telefònica. Alguns han preferit esperar-se a fer les gestions directament a les oficines.

 

Pugen les defuncions

El ministeri dirigit per José Luis Escrivá també assenyala les morts de pensionistes com l'altre factor clau per explicar la rebaixa de la despesa mensual.

"També cal tenir en compte com ha influït la pandèmia de la Covid-19 en termes de mortaldat sobre el conjunt de la població i, en major mesura, sobre el col·lectiu de les persones de més edat."

 

Des del gener fins al començament de maig, s'han donat de baixa 205.638 pensions (un 17,5% més respecte al mateix període del l'any anterior), enfront de 157.896 altes (un 22,1% menys que l'any anterior).

 

Augmenta la mensualitat

Pel que fa a la quantitat que cobra cada pensionista de mitjana, la tendència a l'alça s'ha mantingut.

La pensió mitjana de jubilació a Espanya és de 1.160,6 euros (un 2,02% més que un any enrere) i la pensió mitjana del sistema és de 1.010,11 euros mensuals (un 2,03% d'augment interanual), comptant-hi totes les classes de pensions: jubilació, incapacitat permanent, viudetat, orfandat i a favor de familiars.

 

El Parlament investigarà què ha passat a les residències, on han mort 3.327 persones grans
Una dona de la residència de Guissona (ACN)

 

Del total destinat a pagar les pensions del maig, més de dos terços es van destinar a les pensions de jubilació: 7.049,44 milions d'euros. Aquesta quantia va créixer un 3,02% en els últims dotze mesos.

A les pensions de viudetat, es van destinar 1.698,64 milions d'euros, un 1,28% més que fa un any. El creixement de la nòmina de les prestacions per incapacitat permanent va ser de l'1,15%, fins situar-se en 940.170.000. A prestacions d'orfandat es van dedicar 139.100.000 (1,39%), i a les prestacions a favor de familiars, 25,3 milions d'euros, un 3,62% més.

ARXIVAT A:
PensionsCoronavirus Estat d'alarma
Anar al contingut