Reunió de la mesa aquest dimarts al migdia
Barcelona

JxCat i ERC trenquen la unitat en la mesa del Parlament

Puigdemont, Sànchez, Turull i Rull qüestionen la decisió de la mesa i assumeixen que els seus vots no es comptaran en el ple

Actualitzat

Esquerra i Junts per Catalunya han trencat la seva unitat al Parlament. El llarg serial de diferències sobre la delegació de vot dels diputats processats ha pogut més i, finalment, Esquerra i el PSC han votat en contra de la proposta de Junts per Catalunya.

El mateix president del Parlament, Roger Torrent, s'ha plantat i ha acabat fent seu l'informe dels lletrats d'aquest dilluns, que reclamen que els diputats processats de Junts per Catalunya designin un substitut. Asseguraven que la fórmula de "vot delegat" podria no ser vàlida.

El president del Parlament i Esquerra han canviat d'opinió després de l'informe dels lletrats, que qualifiquen de demolidor, ja que creuen que no deixava cap dubte que la via utilitzada per JxCat no s'ajustava a la legalitat.

 

Només començar la reunió de la mesa, ERC ja havia reclamat a JxCat que complissin l'acord del ple de dimarts passat en què es parlava de designació i no de delegació dels diputats processats.

Fonts dels republicans asseguraven que cal acabar amb una "retòrica i simbolisme de curt recorregut" per no "situar el Parlament en una situació de col·lapse".

Puigdemont, Sànchez, Turull i Rull assumeixen que els vots no comptaran

JxCat, però, manté i defensa la delegació de vot dels seus quatre diputats processats perquè considera que, tot i l'informe dels lletrats, la seva fórmula és "perfectament ajustada a dret".

Per justificar-ho ha distribuït una carta signada per Carles Puigdemont, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez en què asseguren que ells no es consideren ni suspesos ni substituïts, ja que el Parlament "va rebutjar per majoria absoluta" la seva suspensió.

I afegeixen: "Aquesta delegació només pot ser rebutjada des d'una argumentació supeditada a possibles coercions d'un òrgan aliè al poder legislatiu".

Asseguren també que assueixen la decisió i que els seus drets deixaran de ser comptabilitzats.  D'aquesta manera es mostren conscients que que això els pot fer perdre votacions. De fet, aquesta mateixa tarda la majoria independentista podria veure's afectada en el ple del Parlament.

 

 

 

El govern insisteix que vol acabar la legislatura

Mentrestant, el govern intenta mantenir-se al marge de la disputa al Parlament. Malgrat que els dos principals partits formen part de l'executiu, l'objectiu és mantenir l'estabilitat.

La portaveu, Elsa Artadi, ha minimitzat el xoc a la mesa i ha assumit que els dos paritits que conformen el govern no sempre tenen per què coincidir i poden votar diferent.

Segons Artadi, això no ha d'afectar la legislatura, perquè el govern "es va conjurar" a tirar-la endavant.

"Denunciem les injerències del jutge Llarena per no respectar els resultats electorals del 21 de desembre i per interferir en el nomal funcionament del Parlament de Catalunya."

"Segurament ens trobarem en situacions en què els dos grups parlamentaris que donen suport al govern, en diferents votacions, no votin igual. No som el mateix grup parlamentari i, per tant, jo minimitzaria el fet que no siguem idèntics en tot."

 

 

Reaccions a la decisió de la mesa

Des de la presó de Lledoners, Oriol Junqueras ha tuitejat que el dictamen aprovat al Parlament ni els suspèn ni els substitueix i que permet garantir els seus drets com a diputats.

Segons Junqueras, per sobret de tot "s'ha de preservar la majoria independentista".

 

 

En la reunió d'aquest migdia s'estava pendent de què feia Roger Torrent. Si feia cas als lletrats i no computava aquests quatre vots delegats o si validava la fórmula de JxCat.

En aquest cas, Torrent es podia exposar a una querella. De fet, els lletrats l'havien advertit de les possibles conseqüències penals que podria haver d'assumir.

 

 

El PSC també havia plantejat un recurs d'empara al Tribunal Constitucional perquè considerraven que la fórmula de la delegació del vot podia vulnerar el dret a la participació política.

El ple de la tarda

El debat de política general està pendent de finalitzar aquesta tarda després de les tensions de dijous passat per les diferències de JxCat i ERC per la substitució de Puigdemont i els diputats de JxCat empresonats.

Notícia Relacionada: Com queden les majories al Parlament segons què passi amb els diputats processats

En el ple es debatran i votaran desenes de resolucions presentades pels grups; entre aquestes, una resolució impulsada per JxCat i ERC que vol que la cambra reclami un referèndum pactat amb el govern espanyol, tot i que no fixen l'ultimàtum d'un mes que Quim Torra va donar a Pedro Sánchez fa una setmana.

La cambra també votarà propostes de la CUP i Ciutadans que demanen reprovar o cessar el conseller d'Interior, Miquel Buch, pels dispositius policials recents.

ARXIVAT A:
Procés catalàIndependènciaJxCatERCPSCCs
Anar al contingut