Barcelona

Torra amenaça de fer caure Sánchez si no hi ha proposta de referèndum al novembre

El president de la Generalitat fa autocrítica pels aldarulls de les últimes manifestacions i anuncia que Buch compareixerà per les càrregues

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha amenaçat el govern de Pedro Sánchez de retirar-li el suport al Congrés si no concreta, abans del novembre, una proposta per "exercir el dret a l'autodeterminació".

En el seu primer Debat de Política General, Torra ha advertit que perilla l'estabilitat de l'executiu socialista al Congrés i que calen "compromisos concrets":

"La paciència no és infinita.

No vull tornar a sentir parlar de diàleg si no s'exerceix i tampoc si no es concreta amb claredat. Si no hi ha aquesta proposta per exercir l'autodeterminació de manera pactada, vinculant i reconeguda internacionalment damunt de la taula abans de novembre, l'independentisme no podrà garantir cap mena d'estabilitat al Congrés dels Diputats al senyor Pedro Sánchez."

 

 

El president ha argumentat que "s'ha acabat el marge" per a Sánchez i ha considerat que La Moncloa "posa en risc la normalització política mantenint els presos polítics i els exiliats" i "impedint" que es pugui votar en un referèndum acordat.

Davant la proximitat del judici contra els acusats de rebel·lió, Torra ha reiterat que no acceptaran cap sentència que no sigui l'absolució i ha alertat que una condemna tindrà conseqüències en la legislatura a Catalunya:

"No podem acceptar cap sentència que no sigui l'arxivament immediat del cas. Si l'Estat espanyol condemna els presos polítics, estarà legitimant el dret de Catalunya a l'autodeterminació.

El dia de les sentències, si són condemnatòries, serà el punt d'inflexió i de no retorn d'aquesta legislatura."

El cap del govern català també ha informat que la Generalitat es personarà a totes les causes en què es "persegueixi l'independentisme i la llibertat d'expressió":

"He donat instruccions perquè la Generalitat es personi com a acusació popular en totes les causes judicials obertes de persecució de l'independentisme i la llibertat d'expressió. No podem permetre que es persegueixi la defensa de la democràcia."

En el primer Debat de Política General després de l'aplicació de l'article 155, el cap de l'executiu ha agraït als funcionaris de la Generalitat que van contribuir a "amortir-ne la gravetat dels efectes". "El llegat del 155 són mesos perduts, temps perdut, millores ajornades, malbaratament de recursos públics i pèrdues d'oportunitat", ha conclòs.

Respecte a l'acció de govern, el president ha reiterat que tornaran a aprovar les lleis suspeses pel Constitucional a petició del govern espanyol, com la de la pobresa energètica o els desnonaments, en cas que l'executiu socialista no retiri les impugnacions.

Autocrítica per les últimes manifestacions

 


Torra ha condemnat, d'altra banda, algunes conductes que hi ha hagut en les últimes manifestacions independentistes:

"Hem de fer autocrítica. El camí de la independència no és aquest. Al contrari, l'exercici de l'autodeterminació el vam fer a cara descoberta perquè no tenim res a amagar."

Tot i que ha demanat no rebaixar "ni un mil·límetre la intensitat de la mobilització" al carrer, ha reclamat que sigui "radicalment no violenta". Per Torra, si hi ha una explicació de la tensió al carrer, és la "deriva autoritària de l'Estat":

"L'Estat espanyol i la seva deriva autoritària i repressiva són els màxims responsables de la tensió als carrers."

El president de la Generalitat ha anunciat que el conseller d'Interior, Miquel Buch, compareixerà a petició pròpia per les càrregues de dissabte i de l'1 d'octubre. El mateix conseller n'ha informat en un tuit:


Torra ha fet aquestes declaracions en l'obertura del Debat de Política General, que ha començat aquest dimarts a la tarda al Parlament, amb un discurs que ha durat una hora i deu minuts.

El ple ha estat marcat per les polèmiques paraules de Torra demanant als CDR que "pressionin", que li han valgut crítiques tant de l'oposició al Parlament com de La Moncloa i de sindicats dels Mossos d'Esquadra. I tot això, després de les càrregues dels Mossos a les portes del Parlament, la Via Laietana aquest 1 d'octubre i contra manifestants independentistes dissabte al centre de Barcelona.

El ple es reprendrà aquest dimecres a les 9 del matí, amb la intervenció dels grups parlamentaris.

El ple ha començat hores després que el Parlament ha rebutjat suspendre els diputats presos o exiliats, com havia dictaminat el jutge Pablo Llarena, i ha aprovat que puguin delegar els vots mentre la causa estigui oberta. Ciutadans, que ha abandonat la cambra amb el PP, ha reiterat que presentarà una querella.

ARXIVAT A:
Quim TorraProcés catalàRebel·lióPDeCATERCIndependènciaReferèndum 1-OGovern empresonatPedro Sánchez
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut