La degradació de l'hivernacle de la Ciutadella, abandonat des de fa 14 anys

L'Ajuntament de Barcelona destinarà 400.000 euros a restaurar-lo, però reconeix que no seran suficients i que caldrà destinar-hi més diners

RedaccióActualitzat

Des del 2006, l'hivernacle del parc de la Ciutadella està en desús. 14 anys després i, sense manteniment, l'edifici ha acabat molt degradat. Es va construir per a l'Exposició Universal del 1888 i és un edifici històric catalogat com a bé cultural d'interès local.

El 2019 la comissió d'urbanisme de l'Ajuntament va aprovar per unanimitat la rehabilitació, però no s'ha fet res. La setmana passada, però, l'Ajuntament de Barcelona va aprovar una partida econòmica que es destinarà a restaurar l'hivernacle.

Al començament acollia un jardí tropical i s'hi feien trobades socials. Un segle després va viure una segona època daurada. S'hi va plantar acàcies, cafès i bananers. Els partits polítics hi feien actes de campanya. Fins que el restaurant va tancar, i des de llavors l'hivernacle no s'ha reobert.

El conjunt modernista del parc de la Ciutadella el completen l'Umbracle, el Museu Martorell i el Castell dels Tres Dragons, tots tres tancats al públic però que s'utilitzen per guardar material del Museu de Ciències Naturals.

 

Caldrà més inversió

El nou pla d'inversions de 30 milions d'euros anunciat per l'Ajuntament de Barcelona inclou la rehabilitació de l'Hivernacle del Parc de la Ciutadella. S'hi destinaran inicialment 400.000 euros, però el consistori reconeix que no seran suficients i que caldrà aprovar una segona partida.

L'hivernacle del parc de la Ciutadella, en desús des del 2006, està molt degradat
Fa 14 anys que està sense manteniment (CCMA)

Cristòfor Jordà, president de l'associació d'Amics del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, explica que volen que es mantingui l'hivernacle, però en condicions dignes.

"L'hivernacle es va construir per ser un hivernacle, per poder mostrar plantes tropicals al centre de Barcelona. Pensem que és un equipament molt interessant i didàctic, i el parc de la Ciutadella va néixer per ser un parc científic, i ens agradaria que ho seguís sent."

Des de fa mesos hi ha persones sense sostre que dormen en aquest hivernacle, i és que és molt fàcil poder accedir-hi. La degradació és visible amb vidres trencats, parets escrostonades, reixes i ferros rovellats, restes de menjar i brutícia. La pandèmia i la situació econòmica no fan pensar, però, en una rehabilitació immediata.

ARXIVAT A:
Ajuntament de Barcelona
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut