Aragonès comunica al govern un acord amb els comuns pels pressupostos
Imatge d'arxiu d'Aragonès i Albiach al Parlament (David Zorrakimno/ Europa Press)

ERC vol salvar els comptes negociant amb els comuns després del segon no de la CUP

Aquest dilluns al migdia s'han de votar les esmenes a la totalitat, que han presentat tots els partits de l'oposició

Ferran Vila CabanasActualitzat

Negociacions contra rellotge per salvar els pressupostos de l'any que ve. Aquest dilluns al migdia s'han de votar les esmenes a la totalitat, que han presentat tots els partits de l'oposició. I de moment, el govern no té garantit que els comptes puguin superar aquest primer tràmit parlamentari.

Després del no d'aquest dissabte de la CUP, s'han intensificat les negociacions amb els comuns. Per això, aquesta tarda es reuniran per mirar de desencallar els comptes. Aquest cap de setmana els comuns han tingut la seva Assemblea.

La reunió arriba després de la trobada d'urgència de l'executiva d'Esquerra Republicana aquest dissabte al vespre, una trobada telemàtica de tres hores, i en què es va acordar intensificar les negociacions amb els comuns per salvar els comptes. 

En un comunicat, ERC diu que amb aquesta aposta vol garantir l'agenda de progrés que Catalunya necessita i que la ciutadania va reclamar a les eleccions.

Els republicans lamenten la decisió de la CUP de mantenir el veto als comptes, però posa en valor el treball compartit amb la formació manticapitalista i considera que "s'ha generat un espai de treball per donar compliment als acords d'investidura i que hi ha una part important del debat estratègic entre les dues organitzacions que pot i ha de continuar".

D'altra banda, els republicans es comprometen a "seguir treballant amb una majoria independentista que refermi el camí cap a la República Catalana, en el qual la CUP té un paper clau", diu el comunicat d'ERC.

Finalment, ERC afegeix que no renunciarà als objectius marcats per aquesta legislatura. 


La CUP manté el veto

En l'assemblea interna de la CUP-NCG celebrada aquest dissabte a Santa Perpètua de Mogoda va decidir tirar endavant l'esmena a la totalitat a la proposta de pressupostos del govern "i al rumb de la legislatura".

En paraules de la diputada Eulàlia Reguant, la proposta del govern "no respon al gir polític a l'esquerra ni a la defensa dels drets socials i democràtics que reclama el moment i la societat catalana."

Eulàlia Reguant ha explicat la posició de la candidatura després de la reunió celebrada aquest dissabte al matí (ACN/Jordi Pujolar)

Per la CUP, ara cal guanyar terreny a "aquells que fan negoci amb els drets bàsics" i per "avançar cap a la independència". Reguant assegura que aquests mesos han constatat que el govern "ha suspès" i no ha progressat en les quatre revolucions que el president Pere Aragonès va avançar en el debat d'investidura.

"Són els pressupostos del govern dels macroprojectes i la normalització de la situació política. Uns pressupostos continuistes en les polítiques sociovergents."

Si tots els grups es mantenen en les posicions actuals, la proposta elaborada pel conseller d'Economia, Jaume Giró, caurà.


Els intents del govern per convèncer els cupaires

Divendres el govern havia donat resposta a les principals demandes de la formació anticapitalista per retirar l'esmena a la totalitat i tancar un acord per aprovar els comptes.

Un dels principals cavalls de batalla era apujar fins als 1.000 milions d'euros els diners destinats a polítiques d'habitatge.

El govern hi ha accedit, i hi aportarà 251 milions més dels previstos, que, segons ha pogut saber TV3, es destinaran a habitatge públic.

Així mateix, l'última proposta inclou dos impostos nous sobre fiscalitat verda, un que grava les emissions portuàries i l'altre sobre les activitats industrials que generen més gasos contaminants.

Les últimes setmanes també hi ha hagut acostaments pel que fa al projecte del Hard Rock al Camp de Tarragona: el govern assegura que tindrà cost zero per a les arques públiques.

I sobre els Jocs Olímpics d'hivern, es compromet a fer una consulta l'any que ve abans de formalitzar la candidatura dels Pirineus.

També s'estudiaran fórmules per a la gestió pública de l'aigua, i el president Pere Aragonès proposa un grup de treball a la CUP per estudiar un nou referèndum sobre la independència en aquesta legislatura.


Junts defensa el conseller Giró

A les negociacions dels últims dies s'hi ha referit aquest dissabte el líder de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez.

En un acte on es van reunir tots els càrrecs electes del món local del partit, Sànchez va assegurar que des de la seva formació, amb el conseller d'Economia al capdavant, hi han deixat la pell per aconseguir que la CUP doni suport als números per al 2022.

El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha defensat la feina del conseller d'Economia

I va avisar, davant l'opció que alguna altra formació ajudi el govern en la votació d'aquest dilluns, que això no faria trontollar la majoria independentista.

"Que ningú tingui somnis humits de votar els pressupostos o abstenir-s'hi pensant que desfarà la majoria independentista d'aquest país."

 

 

ARXIVAT A:
Pressupostos de la Generalitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut