Gat del centre d'acollida de Cal Pilé (CCMA)

La crisi social inunda les protectores d'animals: gossos i gats també es queden sense llar

Cada vegada els ajuntaments porten a les protectores d'animals més gossos i gats de famílies desnonades per impagaments o per haver ocupat un habitatge

Una quarantena de gossos i uns noranta gats omplen les gàbies del centre d'acollida de Cal Pilé de l'Ajuntament de Mataró, als afores de la ciutat.

Aquí, treballadors i voluntaris de la protectora de Mataró i de la Fundació Daina -que dona servei a 25 municipis- els alimenten, mantenen netes les instal·lacions i miren de fer la seva vida més amable. Tot i això, passen moltes hores tancats.

La seva presidenta, Sílvia Serra, ens explica que en els últims anys noten la crisi social i d'habitatge que es viu a la societat. Cada vegada més els ajuntaments els porten gossos o gats de famílies desnonades per impagaments o per haver ocupat un habitatge.

"Els ajuntaments, en aquestes situacions, ajuden les persones, però es troben que els habitatges socials on s'han d'allotjar aquestes persones no accepten els animals. Aquesta és una de les problemàtiques que caldria resoldre."

Els gossos omplen les gàbies del centre d'acollida de Cal Pilé (CCMA)

El cas d'en Kash i d'en Black

En Kash és un gos mestís que fa tres mesos que és a la gossera. L'ideal, diuen, és que com a molt s'estiguin 20 dies al centre i es puguin donar en adopció. Però això no es pot fer en molts casos com aquest perquè com que l'animal té un propietari, no es pot donar en adopció.

En aquesta situació han de passar mesos fins que es dona per desaparegut i es pot publicar al BOE.

Un cas similar és el d'en Black. El seu propietari va marxar al seu país, i el va deixar amb un amic, que no se'n vol fer càrrec. Des de principis de juliol és al refugi.

Centre d'acollida de Cal Pilé (CCMA)

I és que la irresponsabilitat d'algunes persones és al darrere de molts dels animals que ara són a les gàbies. Des de la Fundació Daina denuncien la facilitat per adquirir una mascota.

"Adquirir un cadell per xarxes socials és molt fàcil, i això ha permès adoptar animals a moltes persones que no tenen ni la capacitat de cuidar-se d'elles mateixes. Després són moltes les persones que han de deixar-lo a l'Ajuntament o demanar la seva ajuda en el moment en què ja no el poden tenir."


La situació dels gats

Al local on acullen els gats es respira un ambient més tranquil, segurament perquè aquests animals tenen una altra manera d'expressar el seu estrès. Els cuidadors expliquen que el fet que dormin molt no implica necessàriament que se sentin relaxats.

Aquí els problemes socials i de trastorns mentals també arriben. Dels 85 gats que hi ha, una quarantena eren a la casa d'una mateixa persona.

Els gats viuen en un ambient més relaxat i tranquil (CCMA)

Els voluntaris juguen amb ells i els donen afecte. A més, passegen els gossos i de tant en tant els donen fruita o aliments diferents per variar la seva dieta.

En tot cas, la millor sortida per aquests animals és que algú els vulgui adoptar, però -adverteix Sílvia Serra- no com una ganga perquè surti més barat, sinó des del cor, amb ganes d'ajudar un ésser viu que necessita recuperar-se d'un maltractament (l'abandonament ja ho és) i amb qui caldrà tenir paciència perquè torni a tenir confiança i pugui aprendre nous hàbits.

 

ARXIVAT A:
Maltractament animal
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut