La crisi energètica colpeja la indústria ceràmica valenciana: preus alts i desabastiment

El sector del taulell i productes ceràmics consumeix el 50% del gas del País Valencià i l'encariment de l'energia està provocant un encariment del producte i una manca d'abastiment

Pepa FerrerActualitzat

La crisi energètica ha impactat de ple en el sector ceràmic valencià, un sector molt dependent de l'energia. El 50% del gas que es consumeix al País Valencià l'utilitza aquesta indústria situada bàsicament a les comarques de Castelló. Estimen que el producte s'encarirà entre un 25 i un 30 per cent i temen la reacció del mercat.

Amb l'actual context, els fa por que trontollin els avenços guanyats els últims 10 anys. És un sacseig que arriba fins al client final, que, quan vol comprar el producte a la botiga, es troba que els preus canvien d'un mes a un altre.

David Ferrer, gerent de la distribuïdora Ferrcos, explica que els és difícil explicar aquestes pujades al client: "Un client no entenia com podien pujar el preus un 6% al novembre, i no ho ha entès de cap manera. M'ha intentat regatejar el preu i jo li he dit que no podia fer res, que ell des de l'agost havia de confirmar la seva comanda i no ho havia fet".

 

Pujades de preus sobtades i pressupostos que caduquen a la setmana

L'empresa Ferrcos de Pedreguer, a la Marina Alta, porta gairebé 50 anys dedicant-se a la distribució d'acabats per a la producció. És la primera vegada que es troben amb un canvi de tendència tan abrupte.

Estaven acostumats al fet que la lluita per la competitivitat i per aconseguir quotes de mercat d'aquesta indústria fera que el taulell tinguera preus estables, i si hi havia alguna pujada, que aquesta girara al voltant de l'IPC.

Ara es troben amb canvis de preus constants, sense avisar, sense previsió, cosa que els genera situacions incòmodes davant dels clients: no els poden oferir pressupostos que tinguen més d'una setmana de validesa.

Una màquina de la fàbrica de l'empresa de ceràmica ColorKer
Una màquina de la fàbrica de l'empresa de ceràmica ColorKer (CCMA)

"Els fabricants anuncien pujades de preus per al mes següent, i són sobtades, i esclar, tu li has d'explicar al client que el pressupost té una validesa d'una setmana –relata David Ferrer. Avui parlava amb un fabricant i em comentava que el seu cost energètic per metre quadrat era 3 vegades superior al del mes de març."

Ferrer explica que no es pot repercutir al client directament un terç del cost. En una indústria que va a ajustar marges, perquè hi ha molta competència, afirma que eixe tant per cent pot suposar perdre diners o no.

 

Cap producte se salva de la pujada

Fent una passejada per l'exposició de Ferrcos és fàcil observar que la pujada de preus afecta els productes més cars, però també els més econòmics. I no només això: dels productes més bàsics, a més, en perilla l'abastiment.

Ferrer posa diversos exemples: un taulell que costava 145 euros el m2 ara costarà al voltant de 160 euros. Un de més econòmic, de 30 euros, passarà a 36 o 37 euros. 

Les empreses de distribució es veuen abocades a reduir el seu marge de benefici, i es lamenten perquè, a partir del novembre, amb les noves pujades de preus, els clients tindran menys oportunitat de compra.

Els fabricants no estan acostumats a incrementar preus com a solució. Vicente Sorlí, gerent de màrqueting de l'empresa de ceràmica ColorKer, explica que es tracta d'un sector que ha seguit un model de competitivitat molt fort i en els últims 15 anys l'única cosa que ha fet ha sigut abaixar preus.

 


Llocs de treball, producció i competitivitat en perill

L'associació de fabricants de taulell ASCER ha estimat que este any la factura energètica s'incrementarà un 148% perquè la factura de la llum s'enfilarà un 160%, i un 140% la del gas. Això tindrà un impacte de 700 milions d'euros en sobrecostos.

L'empresa Colorker de Xilxes fa 35 anys que es dedica a la producció de taulells. En la darrera dècada, expliquen, s'han esforçat de valent i han posat tots els seus recursos al servei de la competitivitat.

"A nosaltres ens està afectant sobretot el cost del gas -relata Vicente Sorli. La factura energètica des de principis d'any fins ara se'ns ha multiplicat per 4 o 5. El sector ara s'enfronta a un problema complicat. Nosaltres no tenim més remei que repercutir el cost."

"Estem en un sector que ha patit un procés de concentració molt important, treballem per rotació i no per marge, això vol dir que tu guanyes perquè vens molt. Si apugem preus, perdrem la quota de mercat que hem anat guanyat en els últims 10 o 15 anys a base de ser molt eficients."

Si perden competitivitat -diu- les fàbriques d'altres països, que no tenen els seus condicionants d'emissions i de contractació de personal, poden avançar-los. 
 


Assumir que hi haurà aturades

Donen per fet que d'ací a cap d'any hauran de tornar a incrementar els preus, i és que tenien una previsió de costos que entre agost i novembre ha variat un 40%. Per això ja hi ha fàbriques que han assumit que hauran de fer aturades perllongades.

"Hi ha fàbriques que han anunciat que el primer trimestre de l'any, que és quan s'espera una pujada més dràstica, prefereixen parar els forns –explica Sorli. La gent se n'anirà a EROs perquè és més barat parar que produir i vendre perdent diners."

L'estat espanyol és el segon importador mundial de taulell, i ara la indústria passa per un moment de gran incertesa. Sorli es pregunta com acceptarà el mercat la pujada de preus.

"Hi ha eixa incertesa: si el mercat deixarà de comprar i s'aturarà la demanda en general, no es faran obres i a veure què passa. O bé, si altres països ens guanyaran quota de mercat, fet que farà que les nostres exportacions es redueixquen".

 

De la crisi energètica al fre de la construcció

L'efecte de la crisi energètica també arriba a peu d'obra. De moment, expliquen els constructors, els revestiments han pujat una mica, però els distribuïdors ja els estan advertint que de cara a finals d'any s'espera una pujada important de preus.

El constructor Juan Piera explica que alguns diuen que pujarà sobre un 20%, i altres diuen que serà encara més. "Realment no sabem quin percentatge serà, però l'augment hi serà, segur."

Emmagatzematge de l'empresa de ceràmica ColorKer
Emmagatzematge de l'empresa de ceràmica ColorKer (CCMA)

Es troben que han de fer pressupostos als clients amb una bena als ulls, perquè han de tenir en compte uns increments que no saben ben bé per on aniran.

Algunes distribuïdores els han donat facilitats per emmagatzemar i guardar comandes. Però la incertesa és tan gran que temen que la crisi energètica pose fre, com a mínim, a les iniciatives particulars.

"Tot el que signifique un augment espanta. Si et diuen que t'han d'apujar els preus de l'aïllament i els revestiments als particulars amb qui treballem nosaltres, això els frena segur."

ARXIVAT A:
EnergiaPaís Valencià
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut