Barcelona

La continuïtat d'Álvarez a Foment encén els ànims dels partits catalans

Tots els partits catalans, amb excepció del PSC, que se n'ha mantingut al marge, han recriminat a José Luis Rodríguez Zapatero que hagi mantingut la controvertida Magdalena Álvarez al capdavant de la cartera de Foment. Els nomenaments de Chacón i Corbacho també han estat el centre de les crítiques, ja que entenen que les seves responsabilitats, tot i ser de gran pes polític, tenen poc a veure amb els problemes de Catalunya. Consideren que el PSC té poc pes al nou executiu. El PSC, en canvi, ha celebrat la composició del nou govern i el president de Catalunya, José Montilla, assegura que el PSC no ha demanat quotes ni ha imposat cap veto.

Actualitzat
El president de la Generalitat, José Montilla, s'ha mostrat satisfet amb la presència de dos catalans al nou govern espanyol i ha subratllat que el PSC no ha demanat quotes ni imposat vetos. L'exministre d'Indústria en el primer executiu Zapatero ha considerat encertada la decisió de triar com a ministra de Defensa Carme Chacón i com ministre de Treball i Immigració Celestino Corbacho. Al seu judici, els dos socialistes catalans "ho faran molt bé" i tenen la base del municipalisme, "fonamental per desenvolupar qualsevol feina".

Respecte a la decisió de mantenir Magdalena Álvarez com a ministra de Foment, Montilla ha assegurat que hi ha compromisos electorals del PSOE que s'han de complir "amb independència de qui ocupi una cartera". En aquesta línia, ha recordat que el govern espanyol s'ha compromès a traspassar a la Generalitat de Catalunya la gestió de la xarxa de rodalia de Renfe i a millorar el finançament de Catalunya, "i això s'ha de fer amb independència de qui és el ministre".

Una batalla entre catalans i andalusos

Des de les files de Convergència i Unió, Josep Antoni Duran i Lleida s'ha mostrat sorprès pel nomenament de Carme Chacón com a ministra de Defensa i ha qüestionat la seva poca experiència en responsabilitats ministerials per passar a ser responsable d'una cartera "tan important i decisiva", ha dit. Sobre Celestino Corbacho només ha comentat que "és una persona amb experiència en l'àmbit local".

Duran ha lamentat que la quota catalana a l'executiu es redueixi a dos ministeris amb poca relació amb el territori, que no són inversors i no poden incidir favorablement cap a Catalunya. El democratacristià atribueix la continuïtat de Magdalena Álvarez a una "batalla" entre socialistes catalans i andalusos en la qual han guanyat els segons, i diu que "no serà fàcil" entendre's amb ella com "ja no ho va ser en el passat".

Ofensa i allunyament de l'agenda catalana

El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Ridao, ha considerat "gairebé ofensiva" la continuïtat de Magdalena Álvarez i ha afirmat que té "més importància el PSOE andalús de Chaves que els 25 diputats del PSC elegits el 9 de març".

En un comunicat fet públic pel partit republicà, Ridao opina que la nova composició del govern espanyol significa un gir al centre, recentralització política i poc interès per l'agenda catalana, les prioritats de la qual, segons el republicà, són les infraestructures i el finançament.

Un menyspreu a Catalunya


El portaveu d'Iniciativa al Congrés, Joan Herrera, ha dit que el nou govern és un menyspreu per a Catalunya. Creu que la continuïtat d'Álvarez és una "pèssima notícia" i ha recordat que va ser reprovada pel Parlament català pels problemes en les obres d'arribada de l'AVE a Barcelona.

Sorprenent també ha considerat l'elecció de Carme Chacón al capdavant del Ministeri de Defensa, una cartera que considera "rellevant però sense una importància directa en els interessos de Catalunya". A més, l'ecosocialista creu que el nou govern té "elements molt decebedors" i suposa una "renúncia mediambiental".

Insult a la intel·ligència

El president del PPC, Daniel Sirera, ha considerat "un insult a la intel·ligència" la continuïtat de Magdalena Álvarez i ho ha titllat com una "claríssima ofensa a Catalunya i als catalans". Assegura que no entén com es pot mantenir "una senyora que ha actuat amb la xuleria i la prepotència amb què ho ha fet respecte dels interessos de Catalunya".

Pel que fa a l'anomenada quota catalana, creu Sirera que Catalunya tampoc "no n'ha sortit beneficiada, ja que en el nou govern hi ha dos ministres, però no són cap garantia que defensin els interessos de la comunitat, igual com ha passat en aquesta última legislatura quan Foment ens maltractava".
Anar al contingut