La conselleria de Feminismes i Igualtat, un pas per avançar en una lluita històrica
Diputades i activistes van protagonitzar el primer Parlament de les Dones, el juny de 2019 (ACN/Guillem Roset)
Barcelona

La conselleria de Feminismes i Igualtat, un pas per avançar en una lluita històrica

Una de les conselleries de nova creació obeeix a un compromís del Parlament de fa dos anys i les activistes la consideren un avenç decisiu

RedaccióActualitzat

El nou govern de la Generalitat inclourà, per primera vegada, una conselleria de Feminismes i Igualtat, que serà una de les catorze que tindrà l'executiu encapçalat pel republicà Pere Aragonès.

Encara no se sap qui tindrà al capdavant aquesta conselleria que ha quedat en mans d'ERC, però les organitzacions que treballen per defensar els drets de les dones i de les minories n'han rebut amb satisfacció la creació.

Serà la concreció d'un compromís que va adquirir el legislatiu català fa dos anys, quan va reconèixer i garantir els drets de les dones. Va ser el 2019 quan va tenir lloc el primer Parlament de les Dones de Catalunya i també quan es va aprovar la reforma de la llei contra la violència masclista.

"Estem molt satisfetes de tenir una conselleria, una estructura política d'alt nivell", afirma Montse Pineda Lorenzo, vicepresidenta segona del Consell Nacional de les Dones de Catalunya.

 

Per què Feminismes, en plural?

Les organitzacions feministes posen en valor que es creï ara aquesta nova Conselleria en un context, tant a l'estat espanyol com a Europa, on creixen la dreta i la ultradreta.

I expliquen que la conselleria ha de ser de Feminismes, en plural, per donar resposta als reptes que hi ha. "Amb les dones amb diversitat funcional, per exemple, o amb les migrades o racialitzades, que estan lluitant contra el racisme. Això és una essa que és cabdal i importantíssima per a nosaltres", comenta Pineda Lorenzo.

Creuen que les polítiques han de ser transversals i no només han de representar els drets de les dones, sinó també els del col·lectiu LGTBI o han d'impulsar les polítiques antiracistes.

 

 

Tània Verge, catedràtica de Ciències Polítiques de la UPF, remarca que el fet que existeixi una conselleria de Feminismes dona "un altre pes polític" a les polítiques d'igualtat.

Tot i això, qüestiona que es continuï parlant de sistemes democràtics "quan les dones no tenim garantit el dret a una vida lliure de violències". I lamenta el temps perdut fins que no s'ha fet aquest pas endavant. "Fem tard, uns quants segles tard, de fet", conclou.

La conselleria de Feminismes es crea en la legislatura que compta amb més diputades que mai, tot i que encara són menys que els seus companys. Hi ha 70 diputats i 65 diputades.

 

 

ARXIVAT A:
FeminismeIgualtat de gènereViolència masclistaLGTBIQ+Racisme
Anar al contingut