Qui és qui en un nou Parlament amb més diputades que mai i dels més renovats

Actualitzat

La tretzena legislatura que s'obre amb la sessió de Constitució del Parlament porta a la cambra catalana més diputades que mai, però encara seran minoria respecte als seus companys. A l'hemicicle hi haurà 70 diputats i 65 diputades.

Des del 1980, en què només es van elegir 7 dones, la presència de diputades a l'hemicicle ha anat augmentat a poc a poc, amb més intensitat fa uns anys que no pas ara.

 

 

 

És també un hemicicle força renovat. Dels diputats electes que finalment han pres l'acta per convertir-se en parlamentaris de ple dret, 78 són nous, o bé perquè s'estrenen o bé que tot i haver estat diputats prèviament, no ho eren just quan es va acabar la legislatura i es van convocar automàticament les eleccions. En canvi, 57 dels diputats i diputades d'aquesta tretzena legislatura ja ho eren en l'anterior Parlament sortint.

I si ens fixem en l'edat dels escollits, el nou Parlament és tan vell com fa una dècada. La mitjana d'edat s'havia situat al voltant dels 45 anys i, aquest cop, s'ha envellit dos anys. La mitjana és de 47.

El diputat més jove és Alberto Tarradas, el cap de llista de VOX per Girona, que té 24 anys. I el més gran torna a ser Ernest Maragall, d'ERC, amb 78 anys. Tots dos, per tant, formen part de la mesa d'edat, juntament amb David González, del PSC (26 anys).

Per partits i territoris

Per partits, qui menys percentatge de dones té entre els seus representats és Vox. La formació d'extrema dreta tindrà gairebé el triple d'homes que de dones a l'hemicicle (8 homes i 3 dones). També Ciutadans tindrà el doble d'homes que dones (4 i 2). En el grup d'En Comú Podem també hi haurà més diputats que diputades mentre que el de Junts serà paritari.

PSC, ERC, la CUP-G i el PP tindran una dona més entre els seus representants.

Per edats, els partits més joves són En Comú Podem, amb una mitjana de 41,5 anys; seguit del Partit Popular, amb una mitjana de 43 anys.

I els que tenen una mitjana d'edat més elevada entre els seus representants, hi ha Ciutadans, amb 50 anys de mitjana, i Junts i el PSC, amb poc més de 49 anys.

En la renovació del Parlament hi té molt a veure la irrupció de Vox a la cambra catalana, amb 11 diputats que no hi eren fins ara.

Entre els que sí que tenien representació, la CUP és qui més es renova. Només un dels seus diputats electes Carles Riera– repeteix. També el PSC renova més de la meitat dels seus escons. 19 dels 33 diputats obtinguts són nous, sobretot, els escollits a les demarcacions de Tarragona, Girona i Lleida.

I és que per territoris, la demarcació de Lleida és la que aportarà més saba nova a la cambra catalana. Un 80% dels representants d'aquesta província s'estrenen. Només 3 de 15 ja eren diputats en la passada legislatura.  


PSC: 33 diputats

 

ERC: 33 diputats

 

JUNTS: 32 diputats

 

VOX: 11 diputats

 

CUP: 9 diputats

 

EN COMÚ PODEM: 8 diputats

 

CIUTADANS: 6 diputats

PP: 3 diputats

 

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2021
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut