Així queda el govern d'ERC i Junts, amb 14 conselleries
Elsa Artadi i Pere Aragonès al banc del govern del Parlament, el gener de 2019 (ACN/Guillem Roset)

Així queda el govern d'ERC i Junts, "100% paritari" i amb 14 conselleries

Hi haurà set carteres en mans d'ERC i set carteres en mans de Junts

RedaccióActualitzat

Ja se sap l'estructura del nou govern. Poc després que aquest matí a les 8 s'ha conegut que hi ha un principi d'acord entre ERC i Junts, la composició del pròxim Consell Executiu ha començat a fer-se pública.

L'han presentada, en roda de premsa, el vicepresident en funcions, Pere Aragonès, i Jordi Sánchez, secretari general de Junts.

Aragonès ha explicat que el nou govern tindria catorze departaments, set en mans d'ERC i set en mans de Junts. Són un més que l'actual govern en funcions, que té 13 departaments, dels quals ERC en dirigeix sis.

Aragonès també ha remarcat que el nou govern serà "100% paritari".

El Departament d'Interior, fins ara en mans de Junts, que encapçala l'actual govern en funcions, passarà a ERC, que assumirà aquesta responsabilitat per primera vegada. També es farà càrrec del Departament de Cultura i conservarà Educació.
 

 


Al seu torn, Junts assumirà Economia i Hisenda; també els de Salut, Acció Exterior i Justícia, ara en mans d'ERC. Diversos departaments, a més, es fusionen o canvien de nom.

El nou Departament de Presidència sumarà les competències de Relacions Institucionals, Administració i Funció Pública, i l'Oficina per al pla pilot de la Renda Bàsica, fruit del pacte assolit amb la CUP.

ERC assumirà el Departament de Feminismes i Igualtat, de nova creació. I conserva dos departaments dins dels quals hi ha canvis: Empresa i Treball, i Acció Climàtica, Agricultura i Alimentació.

La resta de departaments que assumeix Junts són Polítiques Digitals, Infraestructures i Agenda Urbana, que fusiona els actuals de Polítiques Digitals i Territori i Sostenibilitat, Recerca i Universitats, i Drets Socials, que fins ara existia com a Afers Socials dins del Departament de Treball.


Nou dies abans de la data límit

Aquest preacord sobre la formació del nou govern ha estat negociat de manera molt discreta per Aragonès i Sànchez durant el cap de setmana, i validat per les executives d'ERC i Junts aquest matí. La militància de Junts l'ha de ratificar entre dimarts i dimecres.

El desbloqueig polític que permetrà investir Aragonès president de la Generalitat ha arribat 93 dies després de les eleccions del 14F i 9 dies abans que es convoquin automàticament noves eleccions, el 26 de maig, dimecres que ve.

Sembla que Elsa Artadi, de Junts, seria la nova vicepresidenta del govern i consellera d'Economia i Hisenda.

Una altra dona, Laura Vilagrà, d'ERC, podria ser la consellera de Presidència. Vilagrà, número 2 a la llista d'ERC per Barcelona, va ser alcaldessa de Santpedor entre 2011 i 2015 i ja havia estat diputada entre 2006 i 2011.

L'actual titular d'Interior, Miquel Sàmper, podria assumir la cartera de Justícia. Jordi PuigneróDamià Calvet podrien dirigir la conselleria de Polítiques Digitals i Infraestructures.

Josep Maria Argimon, fins ara secretari de Salut Pública i director del Servei Català de la Salut, podria ser el nou conseller de Salut. I Josep Rius, excap de gabinet de Carles Puigdemont, s'apunta que podria ser el conseller d'Acció Exterior.

Roger Torrent, d'ERC, expresident del Parlament, també podria ser un dels consellers del nou govern, tot i que no ha transcendit a quina cartera podria optar.


Estructura del nou govern

Departaments dirigits per ERC

  • Presidència
  • Feminismes i Igualtat
  • Interior
  • Educació
  • Cultura
  • Empresa i Treball
  • Acció Climàtica, Agricultura i Alimentació
     

Departaments dirigits per Junts

  • Economia i Hisenda
  • Salut
  • Polítiques Digitals, Infraestructures i Agenda Urbana
  • Acció Exterior i Transparència
  • Recerca i Universitats
  • Justícia
  • Drets Socials
ARXIVAT A:
ERCJxCatGeneralitat de Catalunya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut