El secretari general de Vox, Javier Ortega, i el vicesecretari jurídic, Pedro Fernández, a la sortida del Tribunal Suprem

La Comissió de Defensa de Drets de l'ICAB exigeix expulsar Vox del judici del procés

Aquesta comissió del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona creu que s'han vulnerat drets en el judici als líders independentistes

Actualitzat

La Comissió de Defensa de Drets de la Persona de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB) ha denunciat la vulneració d'una sèrie de drets en el judici del procés i ha demanat l'expulsió de l'acusació popular de Vox de la causa, l'objectiu del qual és "visibilitzar el seu programa polític".

El comunicat afegeix que es tracta d'un partit "declaradament antidemocràtic i al·lèrgic a drets fonamentals" que vol aprofitar "la coincidència del judici amb un període electoral".

D'una banda, la comissió ha denunciat les presses del Tribunal Suprem durant el judici contra els líders independentistes, el "calendari incert" dels quals repercuteix "negativament" en el dret de defensa, igual que la presó preventiva en el tràmit de les qüestions prèvies.

"Aquest dret es veu seriosament afectat per les condicions horàries i de trasllat a les quals estan sotmesos els presos", detalla el comunicat.

La comissió també ha lamentat la dificultat d'accés a la sala d'observadors, tant internacionals com advocats catalans i espanyols, així com la "incompetència lingüística" de l'interrogatori dels acusats per part de les acusacions.

El comunicat d'aquesta comissió assegura que l'acusació està utilitzant proves del Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona "sense que les defenses les hagin pogut conèixer, vulnerant el principi d'igualtat d'armes entre acusació i defensa".

"La reafirmació del Tribunal Suprem a seguir sent l'òrgan competent confirma la vulneració del dret al jutge predeterminat per la llei", diu l'escrit, que també insisteix en la "falta d'imparcialitat del tribunal".

La comissió també ha criticat la tècnica d'interrogació que, fins al moment, ha consistit a preguntar "sistemàticament sobre la ideologia i les activitats perfectament legals dels acusats, intentat criminalitzar-los".

El comunicat finalment expressa el seu rebuig a les declaracions de Felip VI del dia 20 de febrer amb motiu de la clausura del World Law Congress. En la seva opinió, el monarca "avalava la discutible tesi de la inexistència de democràcia fora de la legalitat". En opinió d'aquesta comissió de l'ICAB, aquest argument expressat pel rei "està en la fonamentació ideològica de les acusacions i "constitueix una greu ingerència del monarca en el desenvolupament del judici oral".

ARXIVAT A:
Judici procés
Anar al contingut