Imatge de la plataforma Castor, davant la costa de l'Ebre (ACN)

La CNMC reclama a bancs, com Caixabank, i Enagás 368 milions pel projecte Castor

L'ens exigeix que tornin els diners que han cobrat en forma d'indemnització a través de la factura del gas dels consumidors

Actualitzat

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha acordat reclamar a Escal, Enagás Transporte, el Banc Santander, Bankia i Caixabank que tornin 368,4 milions d'euros que ja havien cobrat pel fallit magatzem del gas Castor.

L'ens regulador exigeix que aquestes companyies tornin a l'Estat els diners que van cobrar en forma d'indemnització quan el projecte es va paralitzar, el 2013, després que es registressin sismes a la zona on es trobava, davant de la costa de l'Ebre.

Fa un any i mig, el Tribunal Constitucional va declarar nul el pagament de la indemnització a les companyies implicades amb el projecte, 1.350 milions d'euros pagats a través de la factura del gas dels consumidors. Ara, la CNMC exigeix que les cinc entitats tornin a l'Estat la part de liquidacions que ja havien rebut.

Escal està controlada per ACS, la constructora de Florentino Pérez. És la companyia que haurà de tornar més diners: 195 milions d'euros.
 

El Banc Santander haurà de reintegrar 71,9 milions d'euros; Caixabank, 48 milions; Enagás Transporte, 32,4 milions, i Bankia, 21,1 milions d'euros.

Al gener, el Santander, Caixabank i Bankia van presentar un recurs al Tribunal Suprem contra el govern espanyol perquè els tornés el crèdit de 1.350 milions per tancar la plataforma Castor.

El 2014, i mitjançant un decret llei, el govern espanyol reconeixia que s'havia d'abonar una compensació als socis de la plataforma Escal-UGS. I, per pagar aquesta indemnització, l'Estat va demanar diners al Santander, Bankia i Caixabank, amb un préstec a 30 anys.
 

 

ARXIVAT A:
Castor
Anar al contingut