Rosa Vergés, pionera en la indústria del cinema
Rosa Vergés, pionera en la indústria del cinema (ACC / Manu de León (White Horse))

La cineasta Rosa Vergés, Gaudí d'Honor 2024

És la primera vegada que es concedeix aquest premi, el màxim reconeixement de la professió, a una dona cineasta

RedaccióActualitzat

L'Acadèmia del Cinema Català ha reconegut la dilatada carrera de Rosa Vergés, pionera en la indústria del cinema que va obrir camí a cineastes més joves, amb el premi Gaudí d'Honor-Miquel Porter 2024.

El seu debut com a directora i guionista amb "Boom boom" (1990) va ser tot un èxit que li va suposar diversos reconeixements, com el Goya a millor direcció novella, el Premi Nacional de Catalunya o el Sant Jordi de Cinematografia.

De fet, en aquella dècada, Rosa Vergés va formar part d'una nova generació del cinema espanyol al costat de noms com Àlex de la Iglesia, José Luis Guerín, Julio Medem o Chus Gutiérrez.

Alguns dels seus treballs com a directora són "Souvenir" (1994), la pel·lícula infantil "Tic tac" (1997), "Iris" (2004), o la pel·lícula col·lectiva sobre Maria Mercè Marçal "Ferida arrel" (2012).

Però Rosa Vergés també ha tocat moltes tecles darrere la càmera. Ha estat també ajudant de direcció, script, guionista o directora artística, entre d'altres.

Ha dirigit documentals, capítols de sèries de televisió, s'ha encarregat de la direcció artística de molts muntatges teatrals o, per exemple, de la cerimònia olímpica de Barcelona 92. També ha exercit com a docent a l'ESCAC i a les universitats Ramon Llull, Menéndez Pelayo i Pompeu Fabra.


Pionera en la indústria del cinema

L'activisme de Rosa Vergés en la professió ha estat constant, defensant el llegat de diferents cineastes i també la presència de les dones a la indústria.

Ella en va ser pionera i la seva feina ha obert el camí de moltes cineastes més joves que anys més tard han posicionat el cinema català internacionalment.

El Gaudí d'Honor-Miquel Porter és el màxim reconeixement de la professió i és el primer cop que es concedeix a una dona cineasta, ja que, fins ara, només l'havien rebut actrius com Julieta Serrano, Mercedes Sampietro o Carme Elías.

Rosa Vergés se suma, amb aquest reconeixement, a noms de directors com Ventura Pons, Pere Portabella o Francesc Betriu, premiats en anteriors edicions. El guardó el recollirà a la gala que se celebra el 4 de febrer a Barcelona.

ARXIVAT A:
CinemaPremis Gaudí
Anar al contingut