Estrasburg

La CE demana unitat davant la divisió entre els eurodiputats en el debat al Parlament Europeu sobre el procés de pau

Amb un hemicile mig buit, el Parlament Europeu ha fet el controvertit debat sobre el procés de pau a Euskadi. La sessió, que ha durat 40 minuts, ha posat de manifest les divergències entre els socialistes i els populars sobre els contactes amb ETA. En vista d'aquest panorama, la Comissió Europea ha fet una crida a la unitat contra el terrorisme. El moment crucial serà la votació aquest migdia de les resolucions, on es veurà si continua la divisió entre els eurodiputats. I perquè això no passi i s'arribi al consens, els socialistes han ofert als populars adoptar com a resolució el discurs que durant el debat ha fet Franco Frattini.

Actualitzat

Divisió entre els eurodiputats en el debat al Parlament Europeu sobre el procés de pau a Euskadi. Com era previsible, les divergències entre populars i socialistes sobre els imminents contactes del govern espanyol amb ETA s'han traslladat a Estrasburg.

El debat l'ha obert la presidència finlandesa del Consell de la UE, que ha expressat el seu suport "a totes les mesures que tinguin per objectiu garantir que ETA renunciï a les activitats armades i aconseguir una solució pacífica dins el marc democràtic de l'estat espanyol".

El Partit Popular europeu ha insistit que l'organització terrorista continua sent una amenaça i ha citat el robatori, ahir, de més de 200 pistoles a Nimes. El president del PPE, Han-Gert Poettering, ha demanat per poder avançar en el procés cap a la pau que ETA i Batasuna enviïn un senyal que demanen perdó a les víctimes i entreguen les armes: "Com podem fiar-nos d'ETA i Batasuna si no han expressat mai una paraula de disculpa als familiars dels molts assassinats? (...) Si el procés de reconciliació vol tenir credibilitat ha de començar entre els que van cometre assassinats i les seves víctimes."

Els socialistes, per la seva banda, han defensat el diàleg del govern espanyol per acabar amb més de 40 anys d'activitat terrorista. "Només amb diàleg podem sortir del cercle viciós del terrorisme", ha sentenciat el president del grup Socialista al Parlament Europeu, l'alemany Martin Schulz. I en castellà ha afegit que "no ens tancarem, sinó el contrari, ens obrirem a l'esperança, al perdó, a la generositat, per la pau posarem el millor de la nostra part per fer-la definitiva per l'esperança de tots". "El que fa el govern espanyol segueix la petja de tots els governs que l'han precedit a Espanya", ha assegurat Schulz, que ha lamentat que el PP europeu no doni suport al projecte de resolució en favor del procés de pau.

Dues resolucions antagòniques, per tant, que no es votaran fins a dos quarts d'una del migdia. Davant d'aquest panorama, la Comissió Europea ha demanat unió als europeus en contra del terrorisme: "No hem d'estar dividits perquè no hem d'oblidar que aquest és un debat sobre un enemic comú, un enemic per a Espanya i per a Europa, el terrorisme", ha dit el vicepresident de la Comissió a l'inici de la seva intervenció. Franco Frattini ha destacat que la Comissió està "profundament preocupada pel drama del terrorisme d'ETA a Espanya" i que Brussel·les "rendeix tribut a les víctimes", i subratlla la "importància d'ajudar-les i de contribuir a restituir els danys i els perjudicis causats". Frattini ha destacat la complexitat del procés, però s'ha mostrat convençut que Espanya, "a través de totes les seves institucions democràtiques, trobarà el camí correcte per a la fi del terrorisme".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut