Es recomana que les contrasenyes tinguin almenys 8 caràcters i combinin dígits, lletres (majúscules i minúscules) i caràcters especials (iStock/Aslan Alphan)

Ni "12345" ni "password": el Regne Unit prohibeix per llei les contrasenyes fàcils

La normativa, ja en vigor, afecta qualsevol dispositiu connectat a internet i està pensada per lluitar contra la pirateria i la ciberdelinqüència

Tens algun truc per recordar les contrasenyes? En aquest món tan digital, cada vegada n'hem de memoritzar més, i això pot fer que ens sentim temptats a fer-ne servir de fàcils. 

Al Regne Unit, les 10 més utilitzades són: 123456, password, QWERTY, Liverpool, 123456789, Arsenal, 12345678, 12345, abc123 i Chelsea, segons un estudi de la web de gestió de contrasenyes NordPass.

Potser per això, han decidit intervenir-hi amb una regulació que ja està en vigor i que suposa que tots els aparells electrònics connectats a internet tenen prohibit per llei des d'aquesta setmana tenir per defecte contrasenyes massa dèbils, com ara "12345" o "admin".

És la primera iniciativa d'aquestes característiques a tot el món a l'hora d'obligar que tots els dispositius intel·ligents del país hagin de complir uns estàndards mínims de seguretat.

Amb aquesta llei els fabricants de telèfons mòbils, aparells de televisió o electrodomèstics intel·ligents estan obligats legalment a protegir els dispositius connectats a la xarxa contra l'accés dels ciberdelinqüents. A més, en el cas que un usuari vulgui utilitzar una contrasenya considerada poc segura a l'hora de crear un nou compte en algun d'aquests aparells, el software instal·lat pel fabricant l'hi haurà d'impedir.

Un conjunt de mesures

El govern britànic ha inclòs aquesta mesura dins la seva estratègia cibernètica nacional, un pla dotat amb més de 3.000 milions d'euros que, entre altres coses, persegueix que els consumidors tinguin més confiança en la compra i l'ús de productes connectats a la xarxa, en un moment en què els atacs, tant a consumidors com a empreses, per part de pirates informàtics, estan creixent a gran velocitat.

El ministre de Ciència i Tecnologia britànic, Jonathan Berry, ha afirmat que la mesura era necessària, ja que "la vida quotidiana s'està tornant cada cop més dependent dels dispositius connectats" i, amb això, les amenaces generades per internet --afirma-- "es multipliquen":

"A partir d'avui, els consumidors tindran més tranquil·litat en saber que els seus dispositius intel·ligents estan protegits contra els ciberdelinqüents."

En aquest sentit, el govern britànic ha fet referència a un estudi de l'organització de consumidors Wich?, que indica que cada llar britànica està exposada a uns 12.000 atacs de pirateria informàtica procedents de tot el món en una sola setmana, amb 2.684 intents d'encertar contrasenyes dèbils.

El Regne Unit ja va proposar el 2021, en el marc del projecte de llei d'infraestructura de telecomunicacions i seguretat de productes (PSTI), prohibir l'ús de contrasenyes universals per defecte en els dispositius connectats, inclosos els de l'internet de les coses (IoT).

 

ARXIVAT A:
InternetRegne UnitCiberdelicte
Anar al contingut