Madrid

L'Audiència Nacional confirma el processament d'Otegi i la cúpula de Batasuna per pertinença a ETA

La sala penal de l'Audiència Nacional ha confirmat el processament per un delicte d'integració a la banda terrorista ETA del líder de Batasuna, Arnaldo Otegi, i de 40 processats més en aquesta causa que instrueix el jutge Baltasar Garzón. Aquesta resolució confirma els processaments dictats pels jutges Garzón i Grande-Marlaska en el sumari que investiga la subordinació de Batasuna a ETA i el finançament de la banda a través de les herriko tabernes. Precisament ahir, el Suprem va ordenar entrar a aquestes herriko tabernes per fer-hi inventari dels béns.

Actualitzat

El titular del jutjat central d'instrucció número 5 investiga Otegi i la resta de processats pel presumpte finançament d'ETA a través de la xarxa d'herriko tabernes controlades per Batasuna. Precisament, divendres passat, Garzón va rebaixar de 650.000 a 50.000 euros la fiança interposada a Otegi quan li va ser dictada la llibertat provisional.

Ahir, el Tribunal Suprem va sol·licitar a Garzón la instrucció en aquesta causa sobre les herriko tabernes amb la finalitat d'inventariar els seus béns en l'execució de la sentència d'il·legalització de Batasuna dictada al març del 2003.

L'acte d'avui assenyala que la participació dels processats en l'estratègia d'ETA es tradueix en "la cooperació en entitats públiques i privades que poguessin tenir per finalitat desenvolupar l'estratègia d'atemoriment social que guia la banda terrorista". I afegeix que aquestes entitats "utilitzen les possibilitats que els atorga l'ordenament jurídic per desenvolupar sistemes de control social i sistemes de finançament sota la superior direcció i tutela d'ETA, dirigits a consolidar socialment i econòmicament l'organització terrorista com a forma de consolidar la seva estratègia independentista fora dels cabals democràtics i de terror en l'anomenat front institucional".

D'altra banda, la fiscalia de l'Audiència Nacional ha comunicat al jutge Santiago Pedraz que no s'oposarà a les peticions que els membres de Batasuna processats puguin fer per viatjar a Estrasburg per assistir al debat del Parlament Europeu sobre el procés de pau.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut