Pla mitjà de l'Ibrahim parlant amb un dels responsables de l'empresa on treballa, al Lluçanès. Imatge publicada el 9 de juny del 2021. (Ho…
Pla mitjà de l'Ibrahim parlant amb un dels responsables de l'empresa on treballa, al Lluçanès. Imatge publicada el 9 de juny del 2021. (Horitzontal)

La Catalunya Central combat el despoblament rural i la falta de mà d'obra donant feina a persones migrades

Actualitzat

ACN Santa Eulàlia de Puigoriol.-El Víctor Ramos fa cinc anys que va arribar a Catalunya des d'Hondures. En situació irregular, només trobava feines temporals i en negre. Però això va canviar completament quan va entrar a formar part del programa 'Queda't a la Catalunya Central', una iniciativa que busca combatre el despoblament al món rural fent de nexe entre empreses del territori que busquen mà d'obra i persones migrants que no tenen feina. Fa un any que en Víctor s'encarrega dels animals i de l'hort d'una granja de Santa Eulàlia de Puig-Oriol, al Lluçanès. "Quan emigres ho fas perquè busques una oportunitat i aquí me l'han donat", explica. Ara, a més, estudia un curs de formatgeria i està a punt d'ampliar la família.

Conscients de l'envelliment de la població a l'entorn rural i de les dificultats que tenen algunes empreses del territori per trobar mà d'obra, l'Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central va engegar l'any 2019 el programa 'Queda't a la Catalunya Central' amb l'objectiu de promoure l'arrelament al territori de persones migrades.El projecte atorga ajuts econòmics a les empreses per a la contractació de persones migrants. Entre els requisits per a les empreses hi ha el fet que, com a mínim, ofereixin una contractació de mitja jornada durant tres mesos. Als candidats se'ls demana que es trobin en situació regular o regularitzable i que, prèviament, hagin estat seleccionades pels tècnics dels serveis de migracions.Des del 2019, any que va arrencar el projecte, s'han fet 18 contractacions en 14 empreses de diferents sectors de la Catalunya Central. Des de l'ADR, la seva vicepresidenta, Montse Juvanteny, subratlla la bona rebuda que està tenint. "El 75% de les contractacions que es van fer l'any passat s'han prorrogat", explica."Costa trobar gent i amb ell l'hem clavat"L'Ibrahim, de 27 anys, és del Senegal. Quan va arribar a Catalunya va anar a viure a Prats de Lluçanès, on hi tenia família. La seva situació era complicada fins que va conèixer el programa. Llavors, va poder regularitzar la seva situació i, des de fa 15 mesos, forma part de la plantilla d'Enerbio, amb seu a Sant Martí d'Albars.El responsable d'operacions de l'empresa, David Pizà, explica que necessitaven algú per les tasques de manteniment "i al món rural no sempre és fàcil". Gràcies a 'Queda't a la Catalunya Central' van trobar l'Ibrahim. Quinze mesos després, reconeix que "l'han clavat". "Ha crescut dins de l'empresa i té molta capacitat per desenvolupar-se. És una de les persones clau en la secció de manteniment", assegura. També l'Ibrahim reconeix que ha trobat un ofici que el fascina. "He après moltes coses i aquesta feina m'agrada molt", reconeix."No et contracten si no tens papers"El Víctor Ramos també ha trobat feina gràcies al programa. Fa cinc anys que és a Catalunya, però, com l'Ibrahim, estar en situació irregular l'impedia trobar feina. Va viure a Barcelona i Vic, abans d'arribar a Prats de Lluçanès, on ara resideix. "Les oportunitats que tenia eren de dies, les empreses no s'atreveixen a contractar-te si no tens papers", lamenta.'Queda't a la Catalunya Central' li va permetre trobar una feina i regularitzar la seva situació. A Adjutori Conill, a Santa Eulàlia de Puig-Oriol, buscaven algú per fer-se càrrec dels animals de la granja. "No sabíem si podríem mantenir algú durant 8 hores, i el programa ens va permetre assegurar-li una mitja jornada i que pogués cobrar com a sencera", explica l'Ana María Mesquias, administrativa de l'empresa.Mesos després, Ramos agraeix tenir feina i que, a més a més, sigui en un sector que li encanta. Viu a Prats de Lluçanès amb la seva dona i la seva filla, espera un segon fill i continua formant-se amb un curs de formatger.

Anar al contingut