La banca espanyola, a la cua d'Europa a l'hora de remunerar els estalvis

Els rèdits dels dipòsits no pugen, fins al punt que la banca espanyola, amb la portuguesa i la grega, són de les que menys paguen

Jordina Molas SalortActualitzat

Pugen els tipus d'interès i s'encareix la vida per a qui té un préstec. Les quotes de les hipoteques s'han encarit, de mitjana uns 300 euros al mes. En canvi, no està millorant el rendiment dels dipòsits bancaris a termini. És el producte d'estalvi menys arriscat, perquè l'estalviador diposita uns diners al banc per un termini determinat, i al final d'aquest temps, rep uns interessos.

Però, des de fa uns anys, gairebé no rendeixen. Segons dades oficials d'Eurostat, de mitjana, la banca espanyola paga un 0,42% d'interessos pels dipòsits a un any. Molt lluny del que fan a la resta d'Europa, on cada cop es paga més.

A finals d'any, la mitjana europea era de l'1,34%, i on els dipòsits donen més rendiments és a França i Itàlia, per sobre del 2%, i a Alemanya, a l'1,53%.

Per sota de la remuneració dels bancs espanyols hi ha Portugal, on donen el 0,30%, i Grècia, un 0,33%.

 

Els bancs aposten per productes d'estalvi alternatius

De moment, no s'esperen canvis en aquest sentit perquè els màxims responsables dels bancs descarten entrar en una guerra del passiu. De diners, en tenen, i no necessiten captar-ne més, perquè el Banc Central Europeu s'ha encarregat els últims anys de facilitar-hi l'accés a preus molt baixos.

El conseller delegat del BBVA, Onur Genç, ha assegurat que "pagar pels dipòsits no està sobre la taula" i la presidenta del Banc Santander, Ana Botín, ho deixa en mans del que faci la competència. És a dir, si un banc decideix apujar el rendiment, la resta s'hi podrien afegir i acabar remunerant més els dipòsits a termini. 

Ara, els grans bancs aposten per altres productes, com els fons garantits, dipòsits estructurats o referenciats al deute públic espanyol o italià.


Les lletres del Tresor rendeixen al 2,9%

De fet, invertir en deute públic s'ha convertit en un producte molt atractiu per als estalviadors. Aquests dies s'han vist cues davant del Banc d'Espanya a Madrid i a Barcelona per comprar lletres del Tresor. Ara mateix, són dels productes que rendeixen més, perquè a dotze mesos ofereixen uns interessos del 2,9 %.

I, per altra banda, alguns bancs estan potenciant els comptes remunerats, com un reclam per vincular més els clients o captar-ne de nous.

ARXIVAT A:
Banc Central EuropeuBancaHipoteques
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut