Compareixences per separat de Pere Aragonès i Elsa Artadi
Compareixences per separat de Pere Aragonès i Elsa Artadi

ERC i JxCat es posen a prova amb propostes poc factibles

Esquerra ofereix a Junts la presidència de la Diputació de Barcelona si trenca amb el PSC, mentre que JxCat planteja als republicans "revertir tots els acords" als municipis on l'independentisme pugui governar

RedaccióActualitzat

ERC i JxCat intenten resoldre la crisi oberta per l'acord d'aquests últims amb el PSC per governar a la Diputació de Barcelona amb plantejaments que tenen dificultats per tirar endavant.  

Dirigents del PDeCAT i d'Esquerra s'han reunit aquest migdia durant una hora a la seu dels republicans a Barcelona per desbloquejar la situació.

Després de la trobada, el president del PDeCAT, David Bonvehí, ha explicat que la reunió ha servir per "mantenir les relacions cordials i anar avançant en les pròximes setmanes i mesos en molts aspectes". Bonvehí no ha volgut valorar l'oferta d'ERC d'aquest dilluns, de situar-los a la presidència de la Diputació:

"Això hi haurà els portaveus de JxCat i d'ERC que ho aniran seguint. En tot cas, he vingut aquí com a president del PDeCAT a seguir les relacions que tenim amb ells."

David Bonvehí i Ferran Bel surten de la seu d'ERC a Barcelona després de la reunió (ACN)

Per part d'ERC, Marc Sanglas s'ha limitat a dir que "totes les reunions sempre van bé". La Diputació es constituirà aquest dijous i, per ara, la situació continua sent de bloqueig.


JxCat rebutja l'oferta d'ERC per la presidència de la Diputació

Eduard Pujol ha intervingut al programa "Tot es mou"


Junts per Catalunya ha rebutjat l'oferta dels republicans de cedir-los la presidència de la Diputació si trenquen el pacte amb els socialistes. Pel portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, no és més que una "operació de màrqueting". Ho ha dit en declaracions a "Tot es mou", de TV3:

"L'oferiment d'avui és una operació de màrqueting considerable. S'ha imposat un relat, que és possible un acord. Però a mi em toca fer un exercici de realisme i dir a la gent que ens està veient a aquesta hora: el que se'ns ha ofert avui, a aquesta hora, no és possible."

Els republicans encara tenen esperances de mantenir més contactes amb Junts per Catalunya en les pròximes hores. ERC no és favorable a renegociar tots els pactes, com reclama JxCat, i ha demanat la nul·litat de l'acord de la Diputació Barcelona tot llançant l'oferta de la presidència.

En una roda informativa posterior a la reunió de l'executiva d'ERC, el diputat republicà Pere Aragonès, vicepresident del govern, ha dit que replantejar tots els pactes seria augmentar els problemes i ha defensat només recular a la Diputació de Barcelona:

"Nosaltres reiterem la proposta i fins i tot fem aquest pas endavant: quan les coses sembla que estan bloquejades, quan ens podria moure més la venjança curta, miop. Volem asseure'ns amb JxCat per parlar també de posar damunt la taula la presidència de la Diputació de Barcelona."

 

Pere Aragonès: "Tenim temps fins dijous per tenir un acord independentista a la Diputació de Barcelona."


Pere Aragonès ha dit que JxCat té l'alternativa sobre un acord a la Diputació de Barcelona des de divendres. I ha explicat per què feia una compareixença "excepcional":

"Comparec de forma excepcional per donar un missatge al conjunt dels ciutadans del país: és un missatge de calma després d'un cap de setmana mogut. Des d'ERC entenem l'onada d'indignació que hi ha hagut en molts àmbits de l'independentisme per l'acord de JxCat i el PSC per la Diputació de Barcelona."

"Compartim l'angoixa i entenem que hi hagi gent indignada. Però també volem donar un missatge d'esperança perquè tenim temps fins dijous per tenir un acord independentista entre ERC i JxCat a la Diputació de Barcelona. L'alternativa existeix i la tenen damunt la taula des de divendres passat, una alternativa que inclou la presència de JxCat també al govern de la Diputació de Barcelona, tal com se'ns havia demanat. Aquesta proposta segueix així i seguim amb la mà estesa. No ens aixecarem de la taula fins als segons abans de la votació de dijous que ve."


Els comuns no hi donarien suport

Joan Mena acusa el PSC de "mirar cap a la dreta" quan hi ha opcions de pactar amb les esquerres


La suma de Junts per Catalunya i Esquerra a la Diputació, però, necessita d'algun altre suport. Podria ser el dels comuns, però ja han deixat clar que opten per un tripartit a la Diputació amb Esquerra i el PSC, com ha explicat el diputat Joan Mena:

"Estan més preocupats per la guerra pel poder, per la lluita pel poder, que no pas per utilitzar les institucions per posar-les al servei de les persones. Nosaltres hauríem volgut un govern tripartit d'esquerres i progressista a la Diputació de Barcelona; però, lamentablement, tornem a comprovar que cada vegada que té possibilitats el Partit Socialista mira cap a la dreta."

 

JxCat: "Hem tocat fons"

Junts per Catalunya ha advertit que la unitat de l'independentisme està "més lluny que mai" i fa una crida a rebaixar la tensió amb Esquerra.

En una compareixença informativa al Parlament després de la reunió de la plana major de Junts per Catalunya, Elsa Artadi ha dit que recompondre la situació encara és possible si Esquerra reverteix tots els acords amb partits que van donar suport al 155, entre els quals hi ha les alcaldies de Sant Cugat del Vallès, Figueres o Tàrrega.

Des de JxCat defensen l'acord amb el PSC a la Diputació de Barcelona perquè en un pacte amb Esquerra, han dit, els comuns exigien que se'ls deixés fora del govern de l'ens supramunicipal.

Elsa Artadi ha afirmat que la unitat de l'independentisme ha "tocat fons":

"La unitat de l'independentisme està més lluny que mai, precisament després d'aquest triple cicle electoral del mes d'abril i del mes de maig (...). La constatació de manca d'unitat, de fragilitat, d'estratègia unitària per part del moviment independentista entenem que s'ha d'aturar. Que hem tocat fons en aquest sentit. Que també les desqualificacions que hem estat veient és el més evident de les darreres setmanes. És un espectacle molt trist."

 

Elsa Artadi: "La unitat de l'independentisme està més lluny que mai."

Artadi ha enviat aquest missatge a Esquerra:

"Nosaltres proposem des de Junts per Catalunya com un primer pas, que insistim que no hauria de ser l'únic però sí un primer pas, una agenda de reversió dels acords fets amb el 155, resultat de les eleccions del 26 de maig (...). Proposem revertir-ho tot allà on la majoria de l'independentisme pot governar en aquell municipi, en aquell consell comarcal o en aquella diputació. Per tant, la nostra proposta és revertir-ho tot, és a dir, tenir unes normes clares de comportament, unes polítiques de pacte clares comunes i que serveixin per tot el territori nacional."


Aquest diumenge, Junts per Catalunya, a través del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ja va dir que estaria disposada a desfer el pacte amb el PSC a la Diputació de Barcelona si Esquerra Republicana feia el mateix als ajuntaments on els republicans han pactat amb els socialistes per desbancar JxCat, com ha passat a Sant Cugat del Vallès i Figueres.


Els pactes d'ERC i JxCat amb el PSC

Esquerra ha pactat per fer govern amb el PSC en un total de 18 municipis catalans. D'aquestes poblacions, a 9, JxCat va ser la força més votada i s'ha quedat a l'oposició. Alguns d'aquests casos són Sant Cugat, Figueres o Tàrrega.

Per la seva banda, Junts per Catalunya ha pactat amb el PSC en un total de 25 municipis, i a 5 d'aquestes poblacions, Esquerra -tot i ser la força més votada- s'ha quedat sense governar. És el cas de Cassà de la Selva o de Cervera.


Iceta adverteix

Mentrestant, Miquel Iceta, en declaracions a "Els matins" de TV3, ha defensat el pacte amb Junts per Catalunya a la Diputació de Barcelona i la independència de la resta de pactes als ens locals. Considera que un acord entre Esquerra i Junts x Cat per revertir els acords seria "una ingerència externa que trairia l'esperit de les eleccions municipals".

De fet, el líder socialista ho ha qualificat de "poc respectuós" i ha dit que seria "una mica fort" que es trenqués el pacte amb JxCat a la Diputació de Barcelona.

Salvador Illa ha demanat a ERC que no faci una "subhasta" sobre la presidència de la Diputació (ACN)

I ha insistit en aquest punt el secretari d'Organització del partit, Salvador Illa:

"No és una subhasta a veure qui presideix què. Jo demano un punt de seriositat. Estem parlant d'institucions amb recursos molt important."

Amb el pacte amb JxCat, la presidència de la Diputació recauria en mans de l'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín.

ARXIVAT A:
IndependènciaProcés catalàJxCatERCEleccionsEleccions municipals 26M
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut