Miquel Iceta, aquest dilluns, a "Els matins" de TV3
Miquel Iceta, aquest dilluns, a "Els matins" de TV3
Iceta

Iceta confia que el pacte amb JxCat a la Diputació de Barcelona es mantindrà

El líder del PSC considera que un acord entre ERC i JxCat per revertir els acords seria una ingerència externa que trairia l'esperit de les eleccions municipals

RedaccióActualitzat

Miquel Iceta s'ha referit, en una entrevista a "Els matins" de TV3 a la polèmica arran del pacte entre Junts per Catalunya i el PSC per governar la Diputació de Barcelona, un acord que ha tensionat encara més les relacions entre els postconvergents i Esquerra. El líder del PSC ha defensat la transversalitat dels pactes a l'àmbit local i ha afegit que revertir els acords seria "una ingerència externa que trairia l'esperit de les eleccions municipals". En tot cas, Iceta espera que l'entesa a la Diputació de Barcelona es confirmarà.

"Jo crec que es complirà perquè en el moment en què es va signar es van avaluar, per part dels dos partits que signàvem, tots els ets i uts, tots els peròs i els contres. Érem conscients que això podia aixecar certa polèmica per part d'altres partits, però també, avaluada la situació, vam creure que era el que millor podíem fer."

"Esquerra Republicana, que els hi diu als de Junts per Catalunya: 'Escolta, és que heu pactat amb el PSC'. És clar, els de Junts per Catalunya també poden dir: 'És que tu també has pactat amb el PSC'."


Iceta troba absurd i poc respectuós que es puguin desfer pactes municipals de Junts per Catalunya o d'Esquerra Republicana amb el PSC per l'estira-i-arronsa i els retrets entre les direccions de les dues formacions independentistes. Ha remarcat que la quarantena d'acords que s'han tancat amb un partit o l'altre tenen lògica municipal.

"Aquests acords a escala municipal s'han fet a cada lloc. O sigui que ara als de Figueres els hi direm: ‘No perquè a Barcelona hem decidit una altra cosa'. Als de Tàrrega, als de Sant Cugat els hi direm: ‘No, el que heu fet aquí no val per res perquè algú ha decidit fora d'aquí que el que us convé és una altra cosa'. Per què fem eleccions municipals? Per què són eleccions locals?"

"Això voldria dir 40 canvis d'alcaldia, d'alcaldes i alcaldesses que han estat elegits el 15 de juny. És una mica fort. I a més crec que seria molt poc respectuós amb les decisions que s'han de prendre i s'han pres a nivell local."

 

Iceta: "A la Diputació no es farà la independència" 


El primer secretari del PSC ha dit que l'ideal hauria estat un acord a tres, però que només era possible un acord a dos amb JxCat. Segons Iceta, mentre els socialistes han pactat en altres municipis amb ERC, a l'Ajuntament de Barcelona es va descartar perquè Ernest Maragall volia la independència: "A la Diputació no es farà la independència i a Barcelona es volia posar la ciutat al servei d'un projecte sobiranista".

Aquest dilluns, mentrestant, es reuneixen les executives d'Esquerra i de JxCat.

La plana major de Junts per Catalunya, inclosa la presència de Puigdemont per videoconferència, s'ha reunit per analitzar la qüestió dels pactes.

 

 

Iceta sobre la investidura de Sánchez

Pel que fa a la investidura de Pedro Sánchez, Miquel Iceta sosté que la proposta del PSOE a Unides Podem d'un govern de cooperació amb ministres independents que proposi Iglesias és la millor opció perquè hi hagi un govern coherent, i creu que si no hi ha un acord ara, s'hauran de repetir les eleccions.

"Si no es posen d'acord ara, per què s'haurien de posar d'acord al setembre? Per tant, jo crec que per al bé de tots convindria que hi hagués un acord ara i que tinguéssim la investidura com a mínim per majoria simple el 25 de juliol."

 

Iceta afirma que s'ha d'evitar tornar a anar a unes eleccions generals 


El líder del PSC ha assegurat que no és als seus plans ser ministre. Ha dit que es presentarà a la reelecció com a primer secretari del PSC i que aspira a ser el candidat a la Generalitat.

ARXIVAT A:
Miquel IcetaPSCJxCatERC
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut