Puigdemont i Comín quan no els van deixar entrar al Parlament Europeu
Puigdemont i Comín quan no els van deixar entrar al Parlament Europeu

JxCat, ERC, comuns i CUP acusen Tajani de "violar" els drets de Puigdemont i Comín

Aquests grups parlamentaris es queixen per carta al president de l'Eurocambra després que s'impedís el pas dels dos eurodiputats

Actualitzat

Junts per Catalunya, Esquerra Republicana, els comuns i la CUP manifesten per carta al president del Parlament Europeu la seva crítica perquè s'hagi impedit l'entrada de Carles Puigdemont i Toni Comin a la cambra. La missiva està signada pels 76 diputats que sumen els quatre grups parlamentaris.

Els quatre grups han enviat al president Antonio Tajani i als vicepresidents del Parlament una carta on exposen formalment la queixa per la prohibició a tots dos d'accedir a la cambra i demanen que es respectin els seus drets polítics i també els d'Oriol Junqueras com a eurodiputats electes.

Les quatre formacions denuncien que, de forma "arbitrària i inexplicable", es va impedir el pas als dos eurodiputats electes de Junts per Catalunya, arran de la petició conjunta que van fer el PP, el PSOE i Ciutadans.

 

Antonio Tajani, president del Parlament Europeu (Reuters) 


Els quatre partits afegeixen que "impedir el pas al Parlament Europeu a un diputat electe estableix una flagrant i perillosa violació dels seus drets polítics i dels drets polítics dels seus votants, aprofundint perillosament en el debilitament de l'obligatori caràcter democràtic de les institucions representatives."

 


 

El portaveu del Parlament Europeu, Jaume Duch, en un acte organitzat pel CIDOB (ACN) 


Jaume Duch: "Tot es juga a Madrid"

En un esmorzar al CIDOB Barcelona, el portaveu de l'Eurocambra, Jaume Duch, ha especificat que, en contra del que van denunciar els afectats, a Puigdemont i Comín no se'ls va vetar l'entrada a l'edifici del Parlament. El que se'ls va impedir, ha dit, és que s'acreditessin.

La decisió sobre qui s'inclou en la llista definitiva d'eurodiputats correspon als estats membres i no al Parlament Europeu. Això és el que defensa Duch, per qui el cas de Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Toni Comín només es pot resoldre a Madrid, perquè no existeix una llei electoral europea:

"Tot el que passi abans del 2 de juliol no es juga a Brussel·les o a Estrasburg, es juga a Madrid. Jo crec que això , més o menys, tothom ho ha entès. En unes altres circumstàncies i amb una altra legislació, i en un Parlament Europeu amb una llei electoral pròpia, això potser hauria funcionat d'una altra manera, però no estem en aquesta situació. Estem en una situació en què cada país regula això des del punt de vista nacional i no hi ha un marc europeu que ho faci."


El 2 de juliol arrenca la nova legislatura del Parlament Europeu, i dues o tres setmanes després es votarà el nou president o presidenta de la Comissió Europea. 

ARXIVAT A:
Parlament EuropeuCarles PuigdemontEleccions europees 26MToni ComínOriol JunquerasJxCatERCEn comúCUP
Anar al contingut